Читај ми!

Пећина заборављених снова

Документарац о пећини у коју је приступ забрањен „обичном свету“, а која крије најстарије пећинске цртеже икада пронађене биће приказан на фестивалу „Белдокс“. Остварење Вернера Херцога је на репертоару 5, 6. и 8. маја у биоскопу „Фонтана“ на Новом Београду.

На програму предстојећег, петог фестивала дугометражних документараца „Белдокс" пажњу филмофила привлачи ново остварење славног немачког редитеља Вернера Херцога Пећина заборављених снова.

После премијере на фестивалу у Торонту 2010. године, тај филм је освојио бројне награде удружења критичара из Вашингтона, Њујорка, Лос Анђелеса и Ванкувера.

Идеја је потекла од чланка Џудит Турман у Њујоркеру о пећини на југу Француске, откривеној 1994. године, која крије најстарије пећинске цртеже икада пронађене. Херцог је одлучио да документује ово откриће од изузетног културног значаја.

Приликом прве посете пећини, приметио је да су цртежи насликани на неравним и избоченим површинама тако да при треперавој светлости ватре делује као да се крећу. У томе је препознао дубоке корене филма и прве покушаје човека да створи покретне слике.

Стога је одлучио да свој филм сними у три-де техници, да би што верније гледаоцима дочарао утисак који је имао праисторијски човек.

Ова пећина је забрањена за посетиоце због ризика од оштећења цртежа, те је Херцогов филм вероватно једина прилика да људи широм света на јединствен начин доживе фантастичну атмосферу подземне ризнице.

Критичари истичу да Пећина заборављених снова није само филм о праисторијским цртежима, већ и филм који позива на промишљање веза између уметности и свакодневних ритуала и утицаја који наши давно заборављени преци и даље имају на нас.

Филм ће на „Белдоксу" бити приказан 5, 6. и 8. маја у биоскопу „Фонтана" на Новом Београду. Цена карте је 200 динара.

Фестивал се одржава од 4. до 9. маја у Центру „Сава", Дому омладине, Дворани културног центра, Дому културе Студентски град, биоскопу „Фонтана" и Културном центру у Новом Саду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара