Читај ми!

„Меланхолија“ европски филм године

Европског Оскара за најбољи филм 2011. године добило је остварење „Меланхолија“ данског редитеља Ларса фон Трира. Међу дoбитницима признања Европске филмске академије редитељка Сузан Бир, Колин Фирт и Тилда Свинтон, Вим Вендерс.

Филм о смаку света Меланхолија контроверзног Ларса фон Трира најбоље је остварење 2011. године према оцени чланова Европске филмске академије. Европског Оскара за најбољу режију добила је Сузан Бир за филм У бољем свету.

На свечаности одржаној у Берлину за најбоље глумце проглашени су Тилда Свинтон, која је бриљирала у филму Морамо да разговарамо о Кевину, и одлични Колин Фирт као краљ који се бори са муцањем у остварењу Краљев говор.

Фон Трир није дошао да прими награду, као ни добитници признања за најбоље глумце.

Редитељу Стивену Фрирсу уручена је награда за животно дело и коментаришући утицај кризе евра на европски филм, био је, као и увек, саркастично расположен.

„Могу само да замислим колико је тешко прикупити новац за филм у овом тренутку, али нисам очекивао и да ћемо све да дугујемо Ангели Меркел", рекао је Фрирс.

Награду за најбољи документарац добио је Вим Вендерс за филм Пина, о кореографкињи Пини Бауш, који домаћа публика има прилику да погледа у оквиру Ауторског фестивала у Београду.

Према оцени Вендерса, који је и председник Европске филмске академије, европски филмови јачају европски идентитет и сада када је дубока криза, то је модел солидарности.

У категорији сценарија награђени су Жан-Пјер и Лик Дарден (Дечак са бициклом).

Најбољи сниматељ је Мануел Алберто Кларо (Меланхолија), сценограф Џет Леман (Меланхолија), монтажер Тарик Анвар (Краљев говор), композитор Лудовик Бурс (Артист).

Награду „Европско откриће" добио је дебитант Ханс ван Нуфел за белгијско-холандски филм Адем. У тој категорији био је номинован и млади српски редитељ Никола Лежаић за остварење Тилва Рош.

Европски еквивалент Оскару додељен је 24. пут. На свечаности одржаној у суботу увече након гласања 2.500 чланова Академије додељене су награде у 17 категорија.

Супротно спектаклу доделе Оскара, свечаност на сцени берлинског темподрома по традицији је била лежерна, а томе је допринела и препознатљива музика српских трубача.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво