Читај ми!

„Панкот не е мртов“

Филм који кроз причу о панк бенду говори о проблему јачања национализма у Македонији, „Панк није мртав“, наћи ће се на редовном репертоару српских биоскопа од 9. децембра. Ова документаристичка црна комедија остварила је велики успех међу београдском публиком на Ауторском фестивалу.

Остварење македонског редитеља и сценаристе Владимира Блажевског, Панк није мртав (Панкот не е мртов), биће на редовном биоскопском реперотару од 9. децембра у новом биоскопу „Синеплекс".

„Имали смо већ доста пројекција на фестивалима у региону и Европи, као и у македонским биоскопима. Најзагрејанији у публици увек су млади, који немају лично искуство панка, али су осетили енергију и ентузијазам наше приче", рекао је на конференцији за новинаре Блажевски, који је српској публици познат по филму Булевар револуције.

Његов нови филм, након 17 година паузе, снимљен је у македонско-српској копродукцији као црна комедија са елементима „роуд" филма и друштвене драме. Главни ликови су панкери који су својевољно остали на маргини у тешком времену транзиције.

Рутину њиховог преживљавања као аутсајдера ремети понуда да окупе свој некада култни бенд и свирају на једном бизарном „мултикултуралном догађају", који треба да покаже лажну слику Македоније као земље без етничких тензија.

На питање да ли верује у став из наслова филма, Блажевски је одговорио да не воли „плакатске" филмове са тезом.

„Ружно је рећи да навијам за моје јунаке, али они су кроз окупљање бенда повратили самопоштовање и публика их више не гледа као лузере. Ја волим да они буду итекако живи, да истрају и да победе", рекао је редитељ.

Овај филм такође говори о проблему јачања национализма у Македонији. Осмишљен је да буде врло документаристички, „синема-верите" покушај играног филма, те стога има веома мали буџет, не само продукцијски, него још више у естетском приступу.

Гости фестивала били су македонски глумци Јордан Симонов, који игра главну улогу - панкера Мирзу (40) из Скопља, старомодног наркомана, нихилисту и побуњеника против власти, као и Камка Тоциновски (Мирзина девојка) и Кирил Поп Христов (члан Мирзиног бившег бенда који се раштркао по простору бивше Југославије).

Симонов је изјавио да у Македонији до сада није било филма који тако верно приказује урбану сцену. Он је додао да није инсајдер што се тиче панка, али да је доста пратио тај покрет у музици и животу, па му је пре снимања било познато све о лику који игра.

Поп Христов, који има и панк искуство, оценио је да овај филм носи тај мирис и енергију захваљујући целој екипи која је осећала потребу да остави траг о нечему што је било важан део њихових приватних живота.

Тоциновски је изразила задовољство због учешћа у филму, али се пожалила да у Македонији има веома мало посла за глумце и да је готово једини ангажман у последње време снимање гласова за синхронизације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво