Читај ми!

Како да дођете до новца за свој стартап

Већина стартап предузетника има идеју, али нема новца да је оствари. То није проблем јер има много инвеститора који имају новац, али траже добре идеје. Проблем је како их убедити да инвестирају баш у ваш пројекат. У серијалу о дигиталном предузетништву дајемо вам три савета како да успешно промовишете свој стартап код инвеститора.

Када покрећете стартап најважније је да имате идеју која решава конкретан проблем и да сте спремни да у њу максимално уложите своје време, енергију и страст. У одређеном моменту, када пожелите да ваш стартап брже расте и постане скалабилан, биће вам потребан капитал који углавном можете добити од екстерних инвеститора.

Инвеститори вам не позајмљују новац који онда морате да вратите. Они улажу у ваш стартап након чега очекују поврат на инвестицију ако ваш стартап постане успешан. 

Да бисте добили од некога новац који не морате да му вратите потребно је да га уверите да имате добар посао. То се зове „пичовање“, од енглеске речи пич (pitch) што значи бацити, у овом случају бацити идеју и очекивати да је неко ухвати.

Ево три савета како да успешно пичујете.

Добро објасните своју идеју. Инвеститори желе да знају зашто је ваша идеја јединствена и каква је њена дугорочна вредност. Одговорите на питања: Какав проблем решава ваш производ или услуга? Зашто је то што нудите боље од конкуренције? Која вам је циљна група, колико је тржиште које гађате?

Други савет је да покажете са колико страсти улазите у посао. Емоције су веома важне када се доносе одлуке о инвестирању. Покажите колико сте посвећени стартапу и колико у њега верујете. Инвеститори не улажу само у производе већ и у људе. Можда ваш први стартап неће остварити успех, али они ће бити спремни поново да уложе у вас јер ће бити сигурни да ћете на неком будућем пројекту направити добар посао за све. Дакле, покажите им да сте компетентни, посвећени и спремни да се изборите са сваким изазовом.

Будите јасни и конкретни, али и реални када је новац у питању. Морате да покажете да разумете шта је новац и да ћете умети да га користите како треба ако га добијете.  Какав раст предвиђате у наредних пет година? Како ћете мерити успех? Када очекујете профит? Иако вам пич можда неће бити успешан из првог пута, не дозволите да вам то пољуља самопоуздање. Вежбање пича је веома битна и сваком новом итерацијом бићете бољи и јаснији у комуницирању вашег производа и проблема који он решава.

Више савета о томе како да успешно дођете до новца од инвеститора, како да пичујете свој стартап наћи ћете на бесплатној едукативној платформи ГоСтудy на адреси gostudy.rs.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво