Читај ми!

Да ли ћемо изгубити посао због ChatGPT-ја?

Тема данашње епизоде је вештачка интелигенција и њен утицај на предузетништво. Пре годину дана први пут је широка јавност добила прилику да користи четботове и одмах се отворила полемика чији посао ће ботови да преузму. О томе говори и следећа прича.

Да ли сте видели ону фотографију градилишта где на платну којим се штите радови пише: „Хеј ChatGPT, направи ову зграду.“

Тиме је неко духовито скренуо пажњу да овај чет бот ипак не може све да уради.

Да ли ћемо остати без посла због ChatGPT-а?

Сигурно је да ће он преузети неке послове. Али ће зато створити много нових.

Некада се причало да ће компјутери оставити многе без посла, а данас смо окружени њима. Један носимо свуда са собом, а слободног времена никад мање, зар не?

Имамо машине за све, а предузетници нам кажу да је тешко наћи раднике. Дакле, не треба да се бринемо да ли ће бити посла. Биће. Већ да ли ћемо умети да га радимо.

Програмери се брину да ли ће ChatGPT бити у стању да напише бољи софтвер од њих. Већ то ради, али их замењује углавном у неким досадним пословима. Није креативан, али је послушан и вредан.

Новинари се питају да ли ће писати боље вести од њих. Хоће, али неко мора да му дојави вест и објасни зашто је та вест битна, а онда ће он да је искуца. Не може да замени новинара на терену, нити да пише боље од талентованог коментатора.

Бот ретко прави грешке и не умара се. Воли да ради и понедељком.

Ако радите посао који није креативан и има пуно понављања, замениће вас ботови. Као што су машине замениле раднике у многим пословима које су обављали ручно и споро. Али увек ће бити потребан човек да му каже шта да ради и како то да ради, као што радник управља сваком машином.

За посао ћемо се увек борити са другим људима. А побеђиваће они који умеју боље да користе четботове.

Како да будете на страни победника, како да ви то научите пре других, погледајте на бесплатној едукативној платформи Гоустади на адреси gostudy.rs.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво