Читај ми!

Како фриленсери пријављују приходе

Звучи невероватно, али ако за три месеца зарадите мање од 96.000 динара немате обавезе према држави

У Србији статус фриленсера може да има свако ко посао обавља за неког послодавца, а није у радном или хонорарном односу. Дакле, не само у ИТ индустрији, већ и беби ситерке, бединерке, мајстори, учитељи гитаре, плеса или јоге.

Последњих година о фриленсерима слушали смо најчешће због незадовољства високим пореским оптерећењем. Обично су то били ИТјевци који раде за страног послодавца преко интернета. Закон их није најбоље препознавао и зато су најчешће радили на црно. Сада су ти проблеми решени.

На снази је нови режим самоопорезивања где као фриленсер можете да бирате између две опције и платите пореске обавезе по оној која вам се више исплати.

Звучи невероватно, али ако за три месеца зарадите мање од 96.000 динара немате обавезе према држави.

За само 4,800 динара можете да добијете тромесечно здравствено осигурање, и да осигурате чланове своје породице.

Уколико сте порез платили у иностранству, умањиће вам се порез у Србији.

Пријављивање и плаћање пореза је максимално поједностављено и све обављате на једном месту. То је портал Фриленсери на адреси frilenseri.purs.gov.rs.

Не морате да будете порески стручњак. Не морате да ангажујете књиговођу. Начин попуњавања пријаве је врло једноставан. Калкулатор на порталу ће све израчунати за вас. Када све уредно пријавите, систем ће вам припремити уплатницу са QР кодом за брзо плаћање пореза.

Пореска пријава се подноси на кварталном нивоу. То значи да приходе које сте остварили током тромесечја, на пример од октобра до децембра, пријављујете и плаћате у року од 30 дана од дана истека тог периода.

Уколико и после свега имате неку недоумицу, на порталу Фриленсери наћи ћете детаљан водич. Портал је израдио и редовно ажурира НАЛЕД у оквиру СтарТецх пројекта.

Више информација о легализацији фриленс статуса у Србији можете пронаћи на платформи Гоустади на адреси gostudy.rs.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се