Непријатељи „хиперактивне“ бешике

Кисела и љута храна, кофеин, газирана и алкохолна пића нису идеалан избор за оне који имају проблем са учесталим мокрењем због превише активне бешике. Смањен унос течности, такође, није добро решење, указују стручњаци.

Максимално уздржавање од течности прво је што особама са осетљивом и превише активном бешиком падне на памет. Логика је јасна: мање течности, мања потреба за одласком у тоалет и вероватноћа од незгоде.

Међутим, уколико уносимо премало течности (мање од осам чаша дневно), урин ће постати високо концентрован, што може да доведе до погоршања ситуације, истичу стручњаци.

Управо из тог разлога је за оне са проблемом који потиче од бешике изузетно важно да обрате пажњу и на течности коју уносе, али и храну.

Без обзира на порекло синдрома превише активне бешике (инконтиненција узрокована стресом, проблеми са простатом и друго), покушајте да елиминишете неке од намирница и напитака.

Газирана пића, па чак и она са мањим садржајем шећера, могу бити веома котрапродуктивна у случају учесталог одласка у тоалет.

Повећане количине угљен-диоксида делују на активност бешике попут окидача, а ситуација се додатно погоршава, уколико је један од састојака напитка и кофеин (што значи да и кафа и чајеви са високим садржајем те материје нису пожељни).

На жалост многих, и за шампањац важи исто уз напомену да је реч о алкохолу, а алкохолна пића иначе убрзавају избацивање течности.

Према речима стручњака, већ поменути кофеин налази се и у већини енергетских пића, па уколико вам је неопходна додатна снага, пре употребе проверите списак састојака.

Алкохол, осим познате особине диуретика, има способност и да утиче на сигнале који стижу из мозга о томе када нам се иде у тоалет.

Будући да термички обрађен парадајз утиче на стварање киселина у организму на које је бешика осетљива исто као и на киселу храну, било би добро избегавати сосове, преливе и производе од тог поврћа. Уместо парадајза, пробајте умаке или преливе од мешавине поврћа и печурака.

Љуто заобилазите у великом луку, јер осим утицаја на непце зачињена храна деловаће на исти начин на осетљиву бешику.

Љубитељима млечне чоколаде пашће тешко „забрана" уноса тог слаткиша. Ипак, спас долази у виду црних чоколада са већим садржајем какаоа (а мање кофеина), које ће раније задовољити потребу за том посластицом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије