„Чаробне“ патике, ипак, не чине чуда

Иако су у јавности промовисане као „магичне“ због свог облика којим, наводно, подстичу рад мишића и затезање ногу, стручњаци су открили да патике дебелог ђона нису ни у каквој предности над „обичним“.

Патике са дебелим ђоном долазе на тржиште са великим обећањем - да ће затегнути ноге и задњицу само ношењем, без иједног одласка у теретану.

Компаније које производе такве патике истичу да су због свог облика нешто нестабилније и да се зато више мишића активира како би људи нормално ходали или стајали у њима. Самим тим, према њиховим речима, доњи део фигуре се обликује.

Како би испитали те тврдње, стручњаци Америчког савета за вежбање (ACE) спровели су два истраживања која преноси Си-Ен-Ен.

У једној студији упоредили су ефекте ходања у традиционалним патикама за трчање са ходањем у патикама за постизање тонуса, док су у другој мерили мишићну активност у та два типа обуће.

Резултати истраживања су показали да ниједна марка патика са закривљеним ђоном није показала статистички значајну предност над класичним патикама у активирању мишића, нити у ефектима вежбања.

Максина Оствалд се не би сложила са стручњацима да јој се недавно није десила непријатност, и то баш због њих. Наиме, 54-годишња госпођа је дословно живела у тим патикама годинама и упоређивала ходање у њима са шетњом босим ногама по меканом, неравном тлу.

Међутим, пре неколико месеци, док их је носила, пала је у кухињи и поломила потколеницу. Провела је неколико недеља у гипсу, а након тог искуства не усуђује се да их поново обује.

Максина није једина жртва патика са дебелим ђоном, а стручњаци објашњавају да та обућа не само што је нестабилнија од осталих, већ је и доста тежа због дебљег ђона.

Уколико заиста желите да шетате и да радите на својој фигури, није битно које патике носите, док год се у њима осећате удобно, закључују стручњаци.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије