Лепши и здравији од салате од роткве

Ротква се може похвалити бројним састојцима корисним за здравље, одличан је савезник у свим стратегијама за смањење телесне тежине, али може бити и ефикасан козметички „препарат“. Коктел витамина и минерала из роткве веома добро утичу на изглед и здравље коже.

Добро познат састојак зимских салата, бели, црвенорозе или црни корен благо љутог укуса много је више од укусног поврћа.

Такође, када је реч о облику, ротква је најешће неправилног лоптастог облика, али има и дугуљастих врста. Има их веома малих, величине кликера, па све до оних са повеликим пречником.

Најчешће се једе свежа, рендана или ситно сецкана, нешто ређе кисела из туршије, а неки воле да је убаце и у кувана јела.

Према речима нутрициониста, ефикасно чисти организам па је одлична за јетру и желудац, а често се препоручује, обавезно у договору са лекарима, и као део терапијске дијете у случају жутице.

Захваљујући обиљу несварљивих угљених хидрата олакшава варење, а течност из сочног корена умирује читав дигестивни тракт.

Природни је дијуретик па је веома корисна при борби са упалама уринарног тракта, олакшава и регулише рад бубрега.

Дијетолози роткву радо препоручују особама које желе да смање телесну тежину.

Главни разлог је то што то поврће лако и брзо пружа осећај ситости, а нема много калорија и садржи доста течности која поред несварљивих угљених хидрата додатно убрзава метаболизам и избацивање нагомиланих токсина.

Витамин Ц, фосфор, цинк и неки витамини Б комплекса којих има у роткви веома добро утичу на изглед коже. Сокови из укусног корена помажу одржавање оптималне количине воде у кожи.

Тајни састојак маски и паковања за лице у бројним козметичким салонима је управо свежа ротква ситно рендана или гњечена.

На дугом списку корисних својстава роткве налази се и способност да убрза опоравак после уједа инсеката. Без обзира на то да ли је реч о уједу паука, комарца, буве, пчеле или осе, оток и бол готово да нестају убрзо након наношења неколико капи сока или кришчице роткве.

Стручњаци истичу да је најбоље конзумирати роткву у свежем стању, у комбинацији са другим поврћем. Домаћице знају да је салата од тог поврћа много укуснија уколико се у њу дода уситњен празилук или рендана шаргарепа, а уместо сирћета мало лимуновог сока. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије