Нездрава исхрана пречица ка депресији

Шпански научници открили су везу између нездраве исхране и депресије! Особе које не пазе како се хране су чак 48 одсто склоније депресији и другим менталним болестима него оне које се придржавају уравнотежене исхране богате свежим воћем и поврћем.

Претерано конзумирање нездраве хране, односно оне које садржи трансмасне киселине и засићене масноће, може да изазове депресију, показали су резултати шпанског истраживања објављеног у онлајн часопису Плос оне (Plos One).

„Транс" структуре настају индустријском прерадом, поступком који се назива хидрогенизација биљних уља и најчешће се налазе у маргаринима, слаткишима попут кекса, чипсевима и другим грицкалицама.

Шпански научници су дошли до изненађујућих резултата обавивши анализу начина исхране и живота више од 12.000 добровољних учесника у истраживању током периода од шест година, пренели су француски медији.

Истраживање је показало да су учесници који су конзумирали трансмасне киселине и масне киселине били изложени 48 одсто већој опасности од депресије од оних који нису конзумирали прехрамбене производе који садрже те масноће.

Осим тога, истраживање је показало и да што је била већа количина трансмасних киселина, већа је била и опасност по ментално здравље учесника у истраживању.

„Боље је да конзумирате маслиново уље него маргарин, млечне производе са ниским садржајем масти од оних са високим. Такође, пропоручљивије је јести рибу него месне производе, а брзу храну и пекарске производе треба избегавати", објаснила је докторка Санчез-Виљегас, која је учествовала у истраживању.

Докторка додаје да је пожељно повећати уношење воћа, поврћа и ораха.

Уколико се будемо придржавали ових упута, Санчез-Виљегас закључује да не само што ћемо се заштити од кардиоваскуларних болести, већ и од менталних.

Иако депресија погађа око 150 милиона људи широм света, само је неколико истраживања проучавало везу ове болести и исхране.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара