Помозите кожи!

Она нас штити, чува топлоту тела и преноси магију додира. Зими је нарочито угрожена и због тога је крајње време да помогнемо својој кожи, саветују стручњаци.

Није лако имати лепу и здраву кожу, а сваки хладан дан нови је изазов за наш осетљиви „покривач".

Највећи орган који имамо свакодневно се супродставља бројним „непријатељима": разне иритације, сув ваздух, сунце, уклањање нежељених длачица...

Стручњаци истичу да је добра вест то што током живота променимо око 1.000 слојева коже, тако да можемо да очекујемо да ћемо уз „добро владање" моћи да достигнемо циљ - глатко и сјајно лице и тело.

Иако већина дерматолога и козметичара дели мишљење да је квалитетна нега уз уравнотежену исхрану основа здраве и лепе коже, такође истичу да бирати најскупље производе за чишћење и прање лица није баш увек оправдано.

„Нема потребе трошити новац на модерне тонике, пене, водице за умивање са звучним састојцима јер их сперете већ после тридесетак секунди", оценио је Данијел Јарош, аутор бестселера међу књигама о нези коже The New Science of Perfect Skin (нова нучна достигнућа у служби идеалне коже).

Према његовим речима, то је и сувише кратак рок да би такви састојци могли да ураде било шта спектакуларно.

Такође, неки од специјално додатих састојака, попут уља пеперминта и еукалиптуса, уместо обећаног пријатног пецкања и ефекта хлађења, често могу иритирати кожу.

Најважније је да уклоните прљавштину, масноћу и одумрле ћелије коже, а да при том не лишите свој „покривач" неопходних уља.

Све то може да се постигне, тврде стручњаци, и употребом јефтинијих препарата.

И када је реч о здрављу и изгледу коже, дежурни кривац је стрес.

Британски стручњаци са Универзитета у Манчестеру доказали су своје тврдње тако што су испитанике изложили највећем стресу - јавном наступу.

Пре и после изласка учесника студије за говорницу истраживачи су мерили количину масноће коју имају на образима, али и ћелијску активност.

Показало се да је активност ћелија коже особе изложене стресној ситуацији била чак 16,4 мања при регулацији одбрамбених активности.

У одвојеном истраживању резултати су потврдили да се стање акни погоршава након стресних ситуација.

Инвестирање у производе специјализоване за одређене делове лица и тела веома је мудар потез, наглашавају дерматолози.

Танка кожа око очију неће реаговати исто на крему као, на пример, надланице.

Професорка дерматологије у Медицинској школи „Маунт Синај" у Њујорку Франческа Фуско истакла је да је кожа предела око очију веома нежна и да је неопходно да се према њој понашамо веома обазриво.

Производи намењени тако осетљивој кожи имају мање састојака који могу да изазову иритацију, попут ретинола и воћних киселина, него креме предвиђене за лице.

Нежан пилинг највише три пута недељно и редовна нега, у овом периоду нешто хранљивијим кремама обезбедиће леп изглед. 

Када су даме у питању, најважније је да се готово опсесивно придржавају скидања шминке пре одласка на починак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије