Магични пасуљ

Неизбежан у посној исхрани и на славској трпези, пасуљ је много више од укусног залогаја. Снижава ниво холестерола, регулише ниво шећера у крви и лучење инсулина, подстиче варење, а резултати нових испитивања показују и да штити од рака.

Пасуљ је заиста магична храна. Снижава ниво холестерола, регулише ниво шећера у крви и лучење инсулина, побољшава рад црева, а резултати нових испитивања показују и да штити од рака.

Уколико желите да повећате унос влакана, протеина и антиоксидантних материја, без икакве дилеме, већина нутрициониста ће вам препоручити производе од целог зрна разних житарица, што више свежег воћа и поврћа и пасуљ.

Резултати бројних истраживања потврдили су да постоји веза између заступљености пасуља на трпези и мање склоности ка болестима срца, дијабетесу типа 2 и повишеном крвном притиску.

Скуп фитоједињења карактеристичан за ово махунасто поврће показао се као одлична заштита од малигних „активности" на ћелијском нивоу захваљујући способности да спречава размножавање ћелија рака, нарочито дојке и дебелог црева.

Истраживачи Школе за јавно здравље у Харварду закључили су да жене које уносе пасуљ најмање два пута седмично и до 24 одсто су мање изложене ризику од рака дојке.

Богата антиоксидантима, зрна пасуља могу помоћи организму у борби против процеса оксидације и штете коју наносе слободни радикали.

Осим већ поменутих влакана која поспешују варење, укусна јела од пасуља су одличан извор гвожђа и протеина.

Тајно оружје пасуља је и аминокиселина триптофан, материју која учествује у регулацији апетита, помаже да лакше заспимо и поправља расположење.

Неке врсте тог поврћа обилују фолатима па се њиховим честим уносом чувамо од болести срца.

Калијум, магнезијум, витамини Б1, Б2 и К, такође, се налазе на списку важних састојака који пасуљ чине веома пожељном намирницом.

У кинеској традиционалној медицини један од обавезних састојака разних лековитих смеша био је пасуљ, а највише је коришћен за лечење тровања, повишеног крвног притиска, дијареје, камена у бубрегу, па и алкохолизма.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије