Киви, моћан заштитник здравља

Према садржају влакана, иза себе оставио је јабуку, има више витамина Ц него поморанџа, а у категорији воћа богатог калијумом киви самоуверено претиче чак и чувену банану! До два плода дневно током сезоне чувају нас од болести срца, можданог удара, рака и болести респираторних органа, истичу специјалисти исхране.

Смеђе воће прекривено длачицама са укусним зеленим месом стручњаци често препоручују током зимских месеци јер је права витаминска бомба, нарочито када је реч о витамину Ц (количина је два пута већа него у поморанџама).

Према садржају влакана, киви је иза себе оставио јабуку, а у категорији воћа богатог калијумом самоуверено претиче чак и чувену банану!

Јединствена мешавина фитонутријената, витамина и минерала у том ароматичном воћу веома је добар савезник у борби против болести срца, можданог удара, рака, болести респираторних органа, истичу специјалисти исхране.

Као природно средство за благо разређивање крви, киви „ради" попут „аспирина" али без икаквих нежељених дејстава и благотворно делује на кардиоваскуларни систем смањујући могућност настанка крвних угрушака, ЛДЛ („лошег") холестерола и снижавајући крвни притисак.

Резултати бројних испитивања показали су да киви, не само што смањује ниво „оксидативног" стреса и оштећења ДНК материјала, него и подстиче оштећене ћелије да се регенеришу.

Неизбежан је састојак готово свих програма исхране за оболеле од рака, болести срца, а користи се и у кинеској традиционалној медицини за убрзавање процеса зарастања рана.

Према речима стручњака, један до два кивија током сезоне биће идеална количина која ће помоћи одбрамбеним снагама организма да се супротставе налетима вируса и бактерија.

Корисни састојци најбоље ће бити искоришћени уколико свеже плодове поједемо ујутру, на празан желудац.

Киви садржи ензиме који јестиви део плодова чине мекшим, а активирају се истог тренутка када га расечемо или ољуштимо. Због тога је препоручљиво да, уколико правите воћну салату, сецкање кивија оставите за крај.

Снага антиоксиданата расте са зрелошћу тог воћа па је најбоље јести искључиво добро зреле плодове који нису тврди.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије