Од музике до задовољства

Док слушамо музику коју волимо, мозак лучи материје које подстичу осећај задовољства, сличан ономе који изазива конзумирање хране или дроге, показују резултати једне студије. Стручњаци верују да су на трагу узрока велике човекове потребе за музиком, као и тајне другачијег музичког укуса.

Мозак људи који падају у еуфорију док слушају музику лучи допамин, супстанцу која подстиче осећај задовољства, сличан ономе који доноси конзумирање хране и дроге или новац у рукама, показала је једна необична студија.

Истраживачи универзитета у Монтреалу одабрали су осам волонтера старости од 19 година до 24 године, који тврде да при слушању музике имају „чил" - осећај екстремног задовољства.

Волонтери су били прикључени на специјални скенер који мери количину допамина, а константно им је мерен број откуцаја срца, телесна температура и дисање.

Слушајући своје омиљене нумере, волонтери су имали приличне промене физиолошких параметара, али и повећано лучење допамина у стријатум који се налази у предњем мозгу.

Међутим, такве промене се нису дешавале када је добровољцима пуштана неутрална музика за коју је раније утврђено да им се не свиђа посебно.

Истраживање би могло, тврде стручњаци, да објасни зашто људска врста, без обзира на одређену културу, има велику потребу за музиком, али и зашто сваки човек има индивидуални укус за неку одређену врсту музике, пренео је немачки државни радио Дојче веле.

Допамин би могао да буде кључна супстанца за опстанак човека, јер изазива осећај задовољства при животно важним процесима, рецимо при храњењу.

Прецизније, човек је задовољан док једе - то га додатно стимулише да уноси храну и самим тим да живи.

Такође, веће количине лучења допамина изазива и новац, а механизам може бити покренут и конзумирањем дрога.

Ипак, музика је посебна енигма, кажу научници. Она није ни ваздух, ни храна, а није ни секундарна потреба попут новца, који је неопходан за живот, а опет изазива осећај екстремног задовољства.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара