Откривен механизам преношења менингитиса

Главну улогу у процесу једног облика менингитиса представља посебан рецептор за менингококе, утврдио је тим француских стручњака. Захваљујући изузетно важном открићу, научници верују да ће моћи да развију нове терапије против најтежих облика те болести.

Група француских научника открила је процес преношења церебро-спиналног менингитиса, ретког али тешког облика менингитиса, упале можданих опни - менинги, пренели су француски медији.

Реч је о процесу који се одвија у више фаза и завршава се попуштањем капилара у мозгу, што омогућава бактеријама менингококама да „нападну" мождане опне, навели су научници са Универзитета „Пари Декарт", као и из Националног института за здравље и медицинска истраживања и Националног центра за научна истраживања.

Бактерије менингококе, изазивачи менингитиса, које су често присутне у непатогеном стању у грлу њихових здравих носилаца, могу, како су истакли научници, уласком у крвоток да изазову менингитис.

Централну улогу у том процесу представља посебан рецептор за менингококе „бета2-адренергијски" рецептор, који би могао да буде „мета" нових терапија против најтежих облика менингитиса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво