Медитеранска дијета за млађи мозак

Бројним потврђеним предностима медитеранског начина исхране стручњаци су додали и успоравање менталног старења. Примена дијете у којој доминира воће, поврће, маслиново уље и риба одличан је начин да очувамо вијуге, тврде амерички научници.

Особе које једу и пију као Грци могу да се надају да ће у старијим годинама јасније размишљати, поручио је тим америчких стручњака из Медицинског центра Универзитета Раш, у Чикагу.

Закључак америчких научника указује на то да је медитерански начин исхране благотворан и за мозак као и за друге органе и људско здравље уопште, као што су показале бројне претходне студије, преноси Ројтерс.

До сада се показало да добро познат начин исхране, који карактерише конзумирање вина, доста воћа, поврћа, махунарки, маслиновог уља и рибе, уз врло мало меса, превентивно делује против срчаних болести, рака и дијабетеса. Да би утврдио да ли медитеранска исхрана делује и на успореније старење мозга, чикашки тим којим је руководила Кристин Тенгни проучио је прехрамбене навике 4.000 становника средњег запада САД. Сви испитаници били су старији од 65 година.

Процењено је колико је исхрана учесника истраживања приближна исхрани Грка, а са друге стране, у коликој мери се придржавају прехрамбених смерница америчке Владе, објављених 2005. године.

Опадање когнитивних способности испитаника мерено је сваке три године, кроз тестирање памћења речи и основних математичких способности.

На скали медитеранске исхране од 55 поена, испитаници са средњег запада САД су, у просеку, остварили резултат од 28 поена.

При том је утврђено да, што су се више придржавали медитеранског начина исхране, то је њихово ментално старење било спорије.

На пример, разлика од 10 поена у спровођењу медитеранског начина исхране значила би да је онај који има више поена, умно чак три године млађи од оног који их има мање.

Резултати остају исти чак и након што се узму у обзир остали фактори од значаја, као што је ниво образовања.

С друге стране, бољи резултат у придржавању прехрамбених смерница америчке Владе (у којима се мањи значај придаје конзумирању рибе, махунарки и саветује умерено конзумирање алкохола) није резултирао већом умном свежином испитаника.

Чикашки тим је као могуће објашњење доброг деловања медитеранске исхране на мозак изнео то што би вино могло да га штити од оштећења.

Такође, постоји велика вероватноћа да на боље менталне способности утиче и то што традиционална медитеранска храна смањује такозвани „оксидативни стрес" и процесе запаљења које су доведене у везу са настанком Алцхајмерове болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво