Зимске здравствене невоље

Зима може бити лепа и донети велику радост, посебно деци, али када је температура испод нуле, доноси и велике невоље. Студени дани за хроничне болеснике најчешће значе погоршање стања.

Ниска температура и велика влажност ваздуха током хладних зимских дана права су мора за хроничне болеснике, посебно срчане и асматичаре.

Управо због тога лекари апелују да особе са таквим здравственим проблемима излазе напоље само ако је то заиста неопходно.

Тада долази до сужавања периферних крвних судова и крвних судова неких виталних органа, међу којима су најзначајније артерије срца и мозга. Срце ради под великим оптерећењем које изазива одређене симптоме.

Кардиолог Клиничког центра Србије доктор Петар Сеферовић истиче да се симптоми јављају у виду бола у грудима, у виду поремећаја ритма, лупања и прескакања срца.

„Може се десити и да једноставно болесник осети снажан бол у грудима. Као што је добро познато то може да се заврши и фатално", нагласио је др Сеферовић.

Великих проблема имају и асматичари свих узраста, а посебно деца коју је тешко спречити да се препусте играма на снегу.

„Индикативно делује на слузокожу дисајних путева и може да изазове тренутно гушење и осећај недостатка ваздуха и код деце и код одраслих", објаснила је докторка Зорица Плавшић, специјалиста пулмологије и алергологије. 

Појачавају се здравствени проблеми дијабетичара, затим оболелих од дегенеративних болести кичме, синуса, честе су респираторне и уринарне инфекције, лекари саветују утопљавање, излазак само по потреби уз обавезно коришћење преписане терапије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво