Рођендан и плодност

На вероватноћу да више пута постанемо родитељи утиче датум рођења! Група аустријских стручњака утврдила је да жене које су на свет дошле током последњег месеца у години имају више деце него оне које рођендан славе у јуну.

Користећи статистику аустријских здравствених институција из 1967. године, Сузан Хубер са Универзитета ветеринарских наука у Бечу и стручни тим који је предводила утврдили су да жене рођене током јуна имале 13 одсто мање деце него оне које су рођендан славиле у децембру.

Анализирајући исте податке удаљеног Новог Зеланда, аустријски стручњаци дошли су до готово истоветних резултата.

Иако још није у потпуности најјасније због чега се то дешава, истраживачи сматрају да исхрана будућих мајки и временски услови (а тиме и повећана вероватноћа појаве разних инфекција) утичу на фетус током критичних периода развоја.

Још једна потврда тачности закључака до којих су дошли аустријски стручњаци уследила је након проучавања података у Вијетнаму.

Стручни тим др Хубер открио је да су припаднице нежнијег пола које рођендане прослављају током кишне сезоне у јулу плодније него њихове сународнице рођене за време сушног јануара.

Резултати истраживања сугеришу да је смањена плодност жена рођених у јануару у директној вези са критичним трећим месецом њиховог развоја у мајчином стомаку.

Лоша исхрана, учестале инфекције будућих мајки и лоши временски услови здружено би могли веома штетно да утичу на фетус у том стадијуму, тврде стручњаци.

Када је реч о мушкарцима, резултати су нешто другачији. Припадници јачег пола који су рођени током јесени имају најмање деце, док пролећни дечаци постају очеви са највише малишана.

Као и у током развоја фетуса женског пола, и у овом случају, услови у којима се развија дете унутар мајчиног тела, али се критичан период разликује у зависности од пола.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара