Читај ми!

Штитна жлезда – сваки десети грађанин Србије има проблема са функцијом ове жлезде

Обележава се Светски дан посвећен тироидној жлезди која лучи хормоне тироксин и тиронин, који регулишу метаболизам свих осталих ткива. Према статистици више од 200 милиона људи широм света погођено је поремећајем рада штитне жлезде , док чак 60 одсто људи са овим проблемом није добило дијагнозу. У Србији сваки десети грађанин има неки проблем са радом штитне жлезде. Шта је превенција, који су симптоми болести, а када је неопходна хирургија?

Гошћа Јутарњег Дневника ендокрини хирург Универзитетског клиничког центра Србије Катарина Таушановић, истакла је да је током претходне године обављено око 8.000 прегледа  штитне жлезде у амбуланти Клинике за ендокрину хирургију.

Фактори ризика

Када говоримо о факторима ризика за ову болест они нису до краја разјашњени. Има их више, од наследних, до фактора средине, фактора у исхрани… На неке факторе ризика можемо да утичемо, на неке не. Не можемо пуно да учинимо на превенцији болести, али можемо пуно да учинимо раним прегледом, раним откривањем болести и раном дијагностиком, као и адекватним лечењем“, рекла је докторка.

Симптоми болести штитасте жлезде

Поремећаја штитасте жлезде има доста, симптома не тако много. Многи симптоми се јављају у другим обољењима, па пацијенти те симптоме повезују са овом болешћу. Оно што се најчешће јавља је поремећај функције штитасте жлезде када се јавља повећано лучења хормона, па пацијенти имају убрзан срчани рад, презнојавање, губе на телесној тежини.

Може да постоји и смањено лучење хормона, када се јављају супротни симптоми. Потребно је једном годишње проверити симптоме штитасте жлезде, ултразвучни преглед такође једном годишње, јер се могу открити промене“, рекла је докторка.

Истиче да је током 2023. године оперисано око 1.200 људи са болестима штитасте жлезде, а за ову годину очекивања су око 1.500 пацијената.

Нису сви пацијенти за хирургију, већ пацијенти са тумором и озбиљним проблемима, као што су и аутоимуне болести. Чешће обољевају жене него мушкарци“, истакла је др Катарина Таушановић, ендокрини хирург Универзитетског клиничког центра Србије.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије