Читај ми!

Врхунска метода реконструкције дојке, ткивни експандер број један у свету – и у Србији

У Војно-медицинској академији урађена је прва интервенција реконструкције дојке након мастектомије иновативним ткивним експандером. Операцију је извео начелник за пластичну хирургију и опекотине ВМА пуковник проф. др Ненад Степић.

Реч је о револуцији у пластичној хирургији када се говори о реконструкцији дојке.

„Оно што је специфично, то је да смо сведоци да је једна водећа компанија у свету, препознала ВМА као референтну установу, која се дуго бави лечењем карцинома дојке и завршним фазама лечења која подразумева реконструкцију дојке. Они су нама донирали један експандер који је по неким својим карактеристикама јединствен у свету“, рекао је др Степић и додао да је та јединственост у томе што се уз тај експандер могу потпуно несметано водити све дијагностичке процедуре, попут магнетне резонанце, као и разни видови терапије.

Објаснио је да су и колеге са Онколошког института као још једне референтне установе уградиле исти експандер.

Каже да је овакав вид реконструкције много лакши за пацијентиње од других метода.

„За разлику од досадашњег најчешћег начина реконструкције дојке, који подразумева реконструкцију сопственим ткивом, такве операције су дуготрајне, било да узимамо мишић са леђа или ткива са стомака, такве операције доводе до оштећења других делова тела, па онда гледате шта је мања мука“, објаснио је гост Јутарњег програма.

Доктор Степић наглашава да, када завршетак лечења карцинома дојке подразумева њену реконструкцију, то значи да је пацијенткињама омогућена лакша поновна социјализација, повратак на спорт, плажу, несметан друштвени живот... после, како је навео „преживљавања голготе“, иако је болест побеђена, јер је јако важно да се „пацијенткиње не скривају и не повлаче у себе“.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво