Читај ми!

Зашто је за најмлађе важно што раније урадити тест на алергије

Због лета усред пролећа неки су уморни, малаксали, варира им притисак и имају низ других здравствених тегоба. На те промене реагују и деца, а о томе које су најчешће здравствене тегобе због којих их родитељи доводе на преглед, говорила је др Снежана Рсовац из Дечје клинике у Тиршовој.

Др Рсовац каже да деца релативно добро подносе текући временски период и да још нису кренуле оне високе температуре које су за њих озбиљнији проблем. За сада, како је рекла, одрасли су „више на удару“ због прераног доласка летњих температура. Ипак, број деце у амбулантама, када је реч о алергијама, се повећава.

„У суштини ми имамо тај сезонски карактер болести код одређене групе деце, када говоримо о астми или алергијском ринитису, као најзаступљенијим алергијским болестима у дечјем узрасту, а које су узроковање поленима. Па, како је дошло лепо време, како су биљке кренуле раније да цветају и вегетација је кренула раније да се појављује, онда имамо и сада већ значајан пораст броја пацијената који имају те своје симптоме алергијских болести”, рекла је пулмолог, др Рсовац.

Истиче да је важно разликовати симптоме који прате алергије, и оне који прате респираторне инфекције и да је најбитније што пре дати исправну дијагнозу.

„Иако рецимо кијавица сезонска крене као цурење носа, и може деловати са конјуктивитисом да личи на неку респираторну инфекцију, без температуре је увек, и има неке своје карактеристике које су, за разлику од инфекција присутне, а то је учесталост кијања у јутарњим сатима. Ето, то је нека, да кажем, карактеристика.

А што се тиче астме, која захвата доње дисајне путеве, иде са повећаним стварањем секрета, опструкцијом, и ту је кашаљ присутан, али тај кашаљ је апсолутно другачијег карактера и када се слуша и када се узима анамнеза и ако су нови пацијенти у питању, без претходног откривања алергијских болести, онда их брзо и дијагностикујемо”, каже др Рсовац.

Докторка не саветује да најмлађи у овом периоду избегавају излазак и боравак на отвореном простору.

„Немојте ништа да избегавају. Ако мислимо на излазак напоље и игру, наравно да ми не желимо да ограничавамо нормалан живот и све оно што чини живот њима, радост игре, него доведите их да би што пре дијагностиковали. Ако сумњате да има алергијских основа, ако педијатар посумња да је алергијска основа, ми ћемо спровести тестирања и закључити шта треба и дати профилаксу“.

Говорећи о томе на шта су деца данас најчешће алергична, др Рсовац је рекла да осим полена, то могу бити и гриње.

Након анамнезе, у зависности од узраста, ради се или кожне тестове или ин витро испитивања на специфичне алергене. Такође, ради се и спирометрија одређеној групи деце. На основу свега тога, и евентуално доказивање еозинофила у носу или крвне слике са еозинофилијом, стање је јасније као и пут ка евентуалној терапији.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво