Читај ми!

Бесплатни прегледи мобилним мамографом испред Храма Светог Саве

Превентивни прегледи дојке на мобилном маморафу испред Храма Светог Саве обављају се свакодневно од 9 до 19 часова, али пре тога морају да се закажу. Саветују се женама од 45 до 69 година, које у последње две године нису урадиле мамографију, као и онима после 40. године уколико су њихове блиске сроднице оболеле и лечене од рака дојке.

У Србији сваке године рак дојке добије око 4.500 жена, а премине више од 1.700. Не мора да буде тако, јер откривен на време, тај карцином је излечив у више од 90 одсто случајева.

Професорка Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ истиче да је интересовање за преглед мобилним мамографом велико. Од 8. априла мобилни мамограф је у порти Храма Светог Саве, а пре тога био је на Савском шеталишту у Београду на води.

Мамографија је позната дијагностичка метода, знамо њен значај – раном мамографијом између 40. и 50. године једном у животу, или редовном мамографијом од 45. године, једном током периода до две године, до 69. године обавља се неопходна контрола здравља и на време се може открити рак дојке уколико је та болест у развоју или уколико се примете први знаци и симптоми болести“, подсећа др Јовановић.

Од 2. марта, пријављено је 2.800 жена за преглед у мобилном мамографу, 2.408 жена је већ прегледано, 226 жена је послато на додатну дијагностику и код 16 жена је утврђен високи ризик од карцинома дојке.

Акцији су се придружили и домови здравља Нови Београд, Вождовац и Завод за заштиту здравља Железничара. Ако говоримо о Краљеву, Ужицу, дакле тамо је било негде око 2.500 жена, укупно око 5.500 прегледаних жена од почетка године рада мобилног мамографа и уз подршку домова здравља“, навела је др Јовановић.

Према њеним речима, у групи жена прегледаних од 2. марта, 16 налаза је послато на додатне анализе и вероватно ће добити позив за даље лечење. Такође, 226 жена је упућено на додатне дијагностичке прегледе додатне ултразвучне прегледе или биопсију.

„Уколико се на време открије, рак дојке је излечива болест. Управо на оваквим циљевима радимо и јако је важно не заборавити да уколико жена која је животне доби 50 година и у последње две године није урадила мамографију, треба да је учини, ово је прави тренутак и ми овом приликом позивамо на преглед“, рекла је директорка Института „Батут“.

Већ више година ради се на побољшању услова за скрининг, имамо бољу опрему, већи број мамографијских апарата, одвијају се континуиране едукације, имамо велики број наших едукованих стручњака.

Рана дијагностика је кључна за претварање рака дојке у хронично стање.

„Када се открије рак дојке особа се одмах упућују даље, најчешће на Институт за онкологију, мада у свим нашим универзитетским градовима постоји могућност да се даља високоспецијализована дијагностика обави, затим се путем конзилијума одреди терапија и одмах се улази у лечење уз конзилијарну одлуку шта је потребно“, објаснила је професорка Јовановић.

Према њеним речима, савремени лекови су присутни у Србији, што је велики помак.

„Имајући у виду да је рак дојке најучесталија малигна болест када је у питању женска популација, не само код нас већ и у свету, ове мере које су реализоване су од великог значаја за здравље женске популације“, поручила је др Јовановић.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво