Читај ми!

Рицинусово уље је моћан савезник у борби за здравију кожу, против отока и упала

Вековима, на први знак било какве болести, родитељи, а посебно баке и деке одмах би деци или унуцима давали рицинусово уље, како би природно појачали имунолошку функцију и убрзали зарастање рана. Знање о предностима примене рицинусовог уља сеже још од старих Египћана, који су га користили за лечење иритације очију и као моћан природни лек за негу коже. У Индији се одавно сматра антибактеријским препаратом који лечи кожу и регулише пробаву.

Рицинусово уље је моћан савезник у борби за здравију кожу, против отока и упала Рицинусово уље је моћан савезник у борби за здравију кожу, против отока и упала

Данас се зна да уље рицинуса подстиче здравље лимфног система и да подстиче јачање циркулације и имунитета. Може помоћи у лечењу затвора, артритиса...

Циркулација и лимфни систем

Здрав лимфни систем и правилан проток крви иду „руку под руку“. Када лимфни систем откаже (или се развије едем, што је задржавање течности и токсина), много је вероватније да ће неко имати проблема са циркулацијом.

Према Националном институту за срце, плућа и крв у САД, „све већи број доказа открива да лимфни систем утиче на здравље више органа, укључујући срце, плућа и мозак“. Дакле, способност рицинусовог уља да позитивно утиче на наше лимфне системе вероватно значи бољу укупну циркулацију и јачање здравља главних органа попут нашег срца.

Влажи кожу и подстиче зарастање рана

Рицинусово уље је потпуно природно и без синтетичких хемикалија (све док користите чисто 100 посто чисто уље), али је богато састојцима који јачају кожу попут масних киселина.

Наношење овог уља на суву или иритирану кожу може помоћи да се смањи сувоћа и да је добро хидрира, јер спречава губитак воде.

Такође може помоћи код зарастања рана и декубитуса захваљујући својим хидратантним, као и антимикробним и антибактеријским својствима.

Добро се меша са другим уљима као што су бадемово, маслиново и кокосово уље, од којих сви имају додатне предности за кожу.

Лабораторијске студије су показале да је рицинусово уље ефикасно против многих врста бактерија, укључујући стрептококе и ешерихију, стафилококе...

Од свих стафилококних бактерија, staphilococcus aureus се сматра најопаснијим и може изазвати благе до озбиљне инфекције коже и друге инфекције.

Кожа са акнама

Као природни антибактеријски агенс, рицинусово уље делује слично као кокосово уље за јачање здравља и оштег стања коже. Такође је одличан општи хидратант коже и антиинфламаторни третман који делује и против флека.

Рицинусово уље је и одличан природни кућни лек за акне, пише портал draxe.com.

Пошто продире дубоко у кожу, бори се против прекомерног раста бактерија које могу зачепити поре, док истовремено омекшава и хидрира иритирану кожу.

Као што је раније поменуто, показало се да се ово уље бори против стрептокока, чије су врсте у вези са развојем акни.

Добро позната лаксативна својства

Рицинусово уље делује као природни, благи стимулативни лаксатив када се узима орално. Може да ублажи опстипацију, смањи напрезање током дефекације и побољша осећај након пражњења црева.

Његов активни састојак, рицинолна киселина, ослобађа се у цревима, где помаже у процесу варења, апсорпцији хранљивих материја и чишћењу система. Повећава кретање мишића који утичу на кретање садржаја кроз црева, помажу пражњење црева.

Једна студија спроведена у Турској бавила се ефектима рицинусовог уља на старије људе који имају затвор. Учесници студије су праћени недељу дана пре, три дана током и четири дана након примене уља.

Чак 80 процената испитаних особа имало је проблеме са затвором 10 година или дуже. Истраживачи су открили да су прилагођене дозе уља успеле да смање симптоме затвора, посебно напрезање током дефекације. Препорука је да се о начину коришћења овог уља у овом случају, свакако консултујете са изабраним лекаром.

Артритис

Рицинусово уље се често користи као природни третман за болове због артритиса, код отока, и у случају упале зглобова.

Има природна антиинфламаторна својства која га чине идеалним уљем за масажу које се може применити на болне зглобове, мишиће или ткива. Студије су чак показале да локална примена рицинолеинске киселине (главне компоненте рицинусовог уља), „има изванредне аналгетичке и антиинфламаторне ефекте“.

Једна компаративна клиничка студија је проучавала ефекте капсула рицинусовог уља на симптоме код људи који пате од остеоартритиса колена.

Пацијенти су добијали или капсулу рицинусовог уља (0,9 милилитара) три пута дневно током четири недеље или капсулу диклофенак натријум (50 милиграма) исто време. Резултати праћења стања су открили да је рицинусово уље деловало као третман који се може користити као „ефикасна терапија за примарни остеоартритис колена“.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво