Читај ми!

На Светски дан здравља можемо рећи да је ковид постао обична респираторна инфекција

Под слоганом „Моје здравље, моје право“, обележава се Светски дан здравља. Од марта 2020. када је први случај дијагностикован у Србији, па све до данас боримо се и против коронавируса. На срећу, како је истакла гошћа Дневника, др Татјана Аџић Вукичевић, пулмолог у Клиничком центру Србије, некада директорка Ковид болнице, данас можемо да кажемо да је ковид обична респираторна инфекција.

Од пандемије која је косила људске животе и где је у току једне године приминуло 1,6 милиона људи, ковид је сада потпуно под контролом, наводи др Татјана Аџић Вукичевић.

„Ми када смо почели да се боримо против ове пандемије, 6. марта 2020. године, нисмо заправо знали са којим се вирусом боримо и какве су његове могућности и моћи. Онда смо, како је одмицала пандемија, тако смо и ми учили и стасавали заједно са тим вирусом. Таман када бисмо нешто ново научили, сазнали, онда би нас тај вирус поново изненади неком својом, другом, трећом, петом мутацијом”, додаје докторка.

Најтежи период је био 2021. година када је само у ковид болници у Батајници забележено преко 15.000 хоспитализација, напомиње гошћа Дневника. У то време је харао најсмртоноснији, најзаразнији, трећи талас делта соја коронавируса. Како је цела популација постала прокужена овим вирусом, тако је слабила и његова моћ да угрожава људски организам.

„И онда смо захваљујући моћним вакцинама и лековима, успели ову болест да сабијемо, што се каже, у ћошак и да она максимално, заиста, буде под контролом.“

Сва лица коронавируса

Било је више таласа пандемије и коронавирус је сталоно изненађивао и показивао своја различита лица. У Српској академији наука и уметности биће промовисана књига Ковид 19: Сва његова лица коју је са сарадницима написала др Татјана Аџић Вукичевић.

У време пандемије ковида 19, у околностима измењене свакодневне реалности, медицинска доктрина, знање, индивидуални и колективни напори свих здравствених радника били су истинска противтежа, болести и умирања и звезда водиља у борби против новог, науци до тада непознатог и недовољно дефинисаног вируса“, стоји у уводу књиге.

„Књига је настала као заједнички рад мојих сарадника и мене. Значи нас преко 90 посто из клиничког центра Србије, остатак из Медицинског факултета у Београду. Наиме, ми смо у марта месеца 2022. године, на шта сам ја веома поносна, направили прву светску конференцију о ковиду, у условима најгоре пандемије, где смо ми направили скуп у Палати Србије и он је окупио око 33.000 учесника из читавог света“, наглашава гошћа Дневника.

На конференцији је током три дана трајања било обрађено 672 теме, а др Аџић Вукичевић је подстакла своје колеге да то уобличе у једну књигу која ће будућим генерацијама младих доктора и специјалиста помоћи ако у будућности дође до неке нове пандемије, да знају како је протекла борба лекара.

Светски дан здравља

„Поводом Светског дана здравља, оно што могу да кажем нашим гледаоцима је да слушају своје тело, да слушају сигнале које нам наше тело говори кад виде да нешто није у реду, да нешто није уобичајено, да се јаве лекару. Свакако, на прво место морају да дођу превентивни прегледи, нарочито за мушкарце и жене преко 50 година живота“, истиче др Татјана Аџић Вукчевић.

Поред тога, свако од нас, додаје докторка, је да мењамо наше штетне животне навике, пре свега престанак пушења и предузимање мера против аерозагађења. Такође, веома је важна физичка активност и разноврсна исхрана како бисмо променили драматичну статистику од 100.000 изгубљених живота годишње од кардиоваскуларних и малигних болести.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво