Читај ми!

Eсенцијално уље лимуна – против мучнине, сувишних килограма али и за дезинфекцију и чишћење дома

Лимун је цветна биљка која припада породици rutaceae. Биљке лимуна се узгајају у многим земљама широм света, иако су пореклом из Азије и верује се да су донете у Европу око 200. године нове ере.

Eсенцијално уље лимуна – против мучнине, сувишних килограма али и за дезинфекцију и чишћење дома Eсенцијално уље лимуна – против мучнине, сувишних килограма али и за дезинфекцију и чишћење дома

Лимун и лимуново уље су популарни због освежавајућег мириса и окрепљујућих, прочишћавајућих и својстава чишћења. Још одавно су морнари користили лимун док су били на дугим путовањима да би се заштитили од скорбута и стања узрокованих бактеријским инфекцијама.

Етерично уље лимуна добија се хладним цеђењем лимунове коре, а не унутрашњости воћа. Кора је заправо део лимуна са највише хранљивих материја због фитонутријената растворљивих у мастима.

Истраживања показују да етерично уље лимуна садржи многа природна једињења, међу којима су: терпени, сесквитерпени, алдехиди, алкохоли, естри, стероли…

Истраживања показују да уље лимуна садржи моћне антиоксиданте и да помаже у смањењу упале, борби против бактерија и гљивица, као и да повећава ниво енергије и олакшава варење.

Помоћ у ублажавању мучнине

Ако тражите начин да се решите мучнине, посебно ако сте трудни и имате јутарње мучнине, етерично уље лимуна служи као природан и ефикасан лек.

Двоструко контролисано испитивање из 2014. године истраживало је ефекат удисања лимуна на мучнину и повраћање током трудноће. Стотину трудница са мучнином и повраћањем подељено је у интервентну и контролну групу, при чему су учеснице интервентне групе удисале етерично уље лимуна чим би осетиле мучнину.

Истраживачи су открили да постоји статистички значајна разлика између контролне и интервентне групе у средњим резултатима мучнине и повраћања, при чему је група са лимуновим уљем имала много ниже резултате. Ово сугерише да се етерично уље лимуна може користити као средство за смањење мучнине и повраћања током трудноће.

Студија из 2020. која је процењивала ефекте ароматерапије на мучнину и повраћање током трудноће показала је да је комбиновање етеричних уља лимуна и пеперминта ефикасно у смањењу благих до умерених симптома, посебно након два до четири дана употребе. Коришћење дифузора је још један одличан начин да се уља користе.

Студија клиничког испитивања из 2023. имала је за циљ да утврди ефекат инхалационе ароматерапије лимуном на бол, мучнину и повраћање и неуроваскуларну процену код пацијената припреманих за операцију прелома доњих екстремитета.

Истраживачи су закључили: „Ова студија је показала да ароматерапија смањује интензитет бола, постоперативну мучнину, повраћање, као и учесталост примене лекова. Због тога се препоручује коришћење инхалација лимуном, за ублажавање болова и смањење мучнине и повраћања, код пацијената са преломом доњих екстремитета, који су били подвргнути операцији.

Да бисте ублажили мучнину и смањили повраћање, удахните лимуново уље директно из бочице, распршите раствор од пет капи код куће или на послу или помешајте 2-3 капи са пола кашичице кокосовог уља и нанесите локално на слепоочнице, груди и потиљак.

Побољшано варење

Етерично уље лимуна може помоћи у смиривању проблема са варењем, укључујући проблеме као што су гастритис и затвор.

Студија на животињама из 2009. објављена у часопису Chemical and Biological Interactions открила је да, када је етарско уље лимуна дато пацовима, оно смањује симптоме гастритиса смањујући оштећења слузокоже желуца, делујући као гастро-заштитни агенс против легија желуца.

Још једна десетодневна, насумична контролна студија настојала је да потврди ефикасност етеричних уља лимуна, рузмарина и пеперминта на опстипацију код старијих особа. Истраживачи су открили да су они у групи са ароматерапијом, који су били подвргнути масажи стомака коришћењем етеричних уља, имали значајно слабије јављање опстипације од оних у контролној групи. Такође су открили да је број покрета црева већи у експерименталној групи.

Олакшање ситуације у вези са опстипацијом међу учесницима у групи која је користила есенцијалниа уља, трајало је две недеље након третмана.

Да бисте олакшали пробавне тегобе попут гаса или затвора, додајте једну до две капи квалитетног, чистог есенцијалног уља лимуна у чашу хладне воде или топле воде са медом и пијте два пута дневно.

Храна за кожу

Етерично уље лимуна користи кожи тако што смањује појаву акни, храни оштећену кожу и хидрира је. Лабораторијске студије показују да је лимуново уље у стању да смањи оштећење ћелија и ткива на кожи узроковано слободним радикалима. То је могуће због јаке антиоксидативне активности лимуновог уља и ефеката против старења.

Научна анализа објављена у Комплементарној и алтернативној медицини заснованој на доказима, показује да је етерично уље лимуна такође ефикасно против кожних проблема као што су пликови, уједи инсеката, масна и масна стања, посекотине, ране, целулит, розацеа и вирусне инфекције коже попут прехладе. ране и брадавице. Ово се дешава зато што лимунова једињења имају антимикробна својства.

Губитак тежине и прочишћавање организма

Да ли сте знали да етерично уље лимуна може да подстакне разградњу телесне масти? Као и уље грејпфрута, једно од најпрепоручљивијих етеричних уља за мршављење, и лимуново такође садржи д-лимонен.

Познато је да Д-лимонен помаже у одржавању метаболизма и чишћењу лимфних жлезда, што може помоћи у губитку тежине. Додајте две капи лимуновог уља у чашу воде 2-3 пута дневно да бисте подржали метаболизам и подстакли губитак тежине, пише портал draxe.com.

Уље лимуна делује и прочишћавајуће, али и заштитно на организам. Помаже у одбрани тела од штетних патогена и промовише детоксикацију кроз крв и јетру.

Уље лимуна такође стимулише лимфну дренажу, што помаже телу да се очисти од токсина. Да бисте подржали лимфни систем, помешајте 2-3 капи есенцијалног уља лимуна са пола кашичице кокосовог уља и утрљајте смешу у врат.

Мешавина есенцијалног уља лимуна и екстракта ђумбира имала је највећи антиоксидативни ефекат на јетру и мозак код мишева.

Орално здравље

С обзиром да есенцијално уље лимуна има доказана антибактеријска и антифунгална својства, делује као природни лек за многа орална стања, укључујући лош задах и болесне десни Такође се може користити за природно избељивање зуба и спречавање каријеса.

Иако су сокови од цитруса познати по способности да изазову ерозију зуба након дуготрајне употребе због своје киселе природе, чини се да есенцијална уља не изазивају исту киселу ерозију. Међутим, резултати студије показују да чак ни етерична уља цитруса не би требало да се користе у средствима за испирање уста током дужег временског периода.

Како се користи уље лимуна

Постоји дуга листа разноврсне употребе лимуновог уља. Између осталог, ту је и његова примена за чишћење просторија у вашем дому. Додајте 40 капи лимуновог уља и 20 капи уља чајевца у боцу са распршивачем од два децилитра коју сте напунили водом и додали мало обичног алкохолног сирћета. Овај природни производ за чишћење може се користити за дезинфекцију убијање токсина и бактерија у вашем дому, посебно на местима као што су кухиња и купатило.

Крпа натопљена лимуновим уљем (са око 10 капи уља) помаже да улепшате потамнело сребро и накит. Уље лимуна се такође може користити за чишћење дрвених површина.

Ако вам се деси да су вам руке масне после рада на аутомобилу или бициклу, а обичан сапун не помаже, утрљајте на дланове неколико капи лимуна есенцијалног сапуна и очистите руке.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво