Читај ми!

Колико су импланти за увећање груди заиста безбедни

Кажу да је лепота у оку посматрача. Оно што је лепо за једну особу, другој се то не мора свиђати. Ипак, у појединим естетским процедурама прекршена су правила доброг укуса. Где је граница и шта је безбедно за здравље, шта је естетски прихватљиво када је реч о увећању дојки, у „РТС Ординацији“ открива проф. др Ненад Степић, специјалиста пластичне, реконструктивне и естетске хирургије.

У ери претеривања, величина груди често може бити узрок незадовољства. Међутим, где је граница и ко треба да каже да је она прекорачена те да имплант није естетски прихватљив? Да ли хирург треба да одбије уградњу превеликих импланата?

Сваки озбиљан хирург пластичар треба да одбије, зато што ми одлуку о величини уграђених имплантата доносимо након прегледа пацијената, након неких специфичних мерења и на основу тих антропометријских мера дајемо сугестије у ком рангу могу да иду волумени имплантата“, објаснио је проф. др Ненад Степић, специјалиста пластичне, реконструктивне и естетске хирургије.

Према његовим речима, жеље пацијенткиње треба да се поштују, али ако су оне екстремно велике, најпре јој треба предочити све недостатке естетских консеквенци такве хирургије, као и какве све здравствене проблеме могу произвести велики имплантати.

Могу ли жене које су уградиле импланте у груди да доје?

Професор Степић наглашава да је потпуна заблуда да жене које имају импланте не могу да доје дете.

Нећу да кажем неистина, али је вероватно последица оваквог размишљања податак да уколико се ураде превелики имплантати, ткиво дојке се растеже, изводни канали млечне жлезде се растежу. Ако замислите те изводне канале као једно гумено црево, када га истегнете, ви му смањујете волумен, апсолутно ће бити отежано дојење”, прецизирао је хирург и додао да ако се стави превелики имплантат изнад мишића, може доћи до отежаног дојења.

Да ли ће жена која има имплантате теже открити рак дојке?

Као званичан податак др Степић истиче то да особе са уграђеним имплантатима у нешто мањем проценту оболевају од карцинома дојке.

Постоје разне теорије, али ниједна није сто посто тачна. Ја ћу рећи једну своју, условно речено теорију, није теорија, већ једно моје запажање, а то је да уколико имате малу дојку, мало жлезданог ткива, оно је обично постављено иза саме ареоле, иза саме брадавице и приликом сваког туширања самопрегледом дојке, ви ћете то само прелетети. Када раширите жлезду, колико год да је мала, преко имплантата ви ћете приликом сваког туширања, самопрегледом сваку квржицу напипати и мислим да је то разлог што се жене раније јављају лекару“, навео је професор Степић.

Код неких жена постоји бојазан да ће приликом мамографије, када се дојка притисне, уграђени имплант пући.

Доктор Степић наглашава да је мамографија у потпуности изводљива: „Можда је то пре двадесетак година била непознаница за радиологе пошто није био толико велики број пацијенткиња које су уграђивале импланте. Данас шта год да се уради са имплантатом, не може да се деформише”.

Колико трају импланти?

Будући да се све млађе жене одлучују за увећање груди, веома је важно знати колики је век импланата.

Након периода лактације и трудноће, због великог увећања самог жлезданог ткива, а после регресије у величини саме жлезде, остаје вишак коже, а још ако су пре тога уграђени импланти и дојке биле велике, и након периода дојења може заостати опуштеност дојки, вишак коже и тако даље, онда је индиковано, из естетских разлога, заменити такве имплантате”, објаснио је хирург проф. др Степић.

Решење за опуштене дојке никако не треба да буде уградња импланта који би затегнуо вишак коже.

„Одстрани се вишак коже специјалном техником. Те технике подразумевају ожиљке у облику сидра (ожиљак иде око брадавице, затим се спушта и иде испод дојке). Неко мисли да је пластична естетска хирургија, хирургија савршенства, али није, оно што нас раздваја од осталих хирурга је податак да ми те ожиљке увек направимо прихватљивим и такви ожиљци избледе временом, након шест месеци до годину дана избледе и постају прихватљиви”, навео је професор Степић.

Од чега може да пукне имплант?

Импланти најчешће пуцају услед неке трауме попут саобраћајне несреће, неког јаког ударца.

Када су у питању облици импланта, треба одлучити између округлог и анатомског.

Након операције увећања, први утисак пацијенткиња са умереним жељама је да су дојке веће него што су оне желеле.

То је један велики шок у првом тренутку, али већ до скидања конаца, 14. дана, оне се навикну, отоци мало спадну. Имплантати су направљени са готово сличним силиконским гелом изнутра, разликују се по својој површини и произвођачи иду од микро текстурираних преко ситно текстурираних“, наводи гост РТС Ординације.

Што се тиче облика имплантата, постоје округли и анатомски. Мана код анатомског је што може да се окрене и да доведе до тога да се дојка деформише. Постоје подаци да у малом проценту, одређени имплантати, односно, грубо текстурирани (храпави) могу узроковати и једну врсту карцинома лимфних жлезда. Ови имплантати се више не користе у Србији, Аустралији и Америци, али се користе у неким земљама.

Да ли жене у Србији бирају умерене имплантате?

Према речима др Степића, жене у Србији све више бирају импланте умерене величине.

„Када сам почео да се бавим приватном праксом, у то време, мислим да је просечна величина имплантата у Србији, износила близу 400 кубика”, рекао је доктор и додао да је најчешћа величина сада око 300-350 кубика, односно „тројка“.

У малом броју случајева дешава се да организам одбаци имплантат. 

„Литература каже да се то дешава, али нисмо имали прилике да видимо. Достигао сам зрелу хируршку доб, а и животну, и заиста јако, јако ретко се то дешава. Ако пацијенткиња не слуша савете, бива мало активнија, понаша се неадекватно, онда долази до померања тог имплантата. Првих 15 дана све покрете да изводи из лактова, да не подиже руке у раменима, да не би померала велики грудни мишић и тиме померала и дислоцирала имплантат, не треба да вежба, не треба да носи тежак терет више од три-четири килограма”, прецизирао је проф. др Степић.

Како је објаснио, првих месец дана дозвољено је спавање само на леђима, спавање на стомаку је дозвољено тек након девет месеци, а на страни након месец и по дана. За то време се носе специјални еластични брусхалтери који не дозвољавају померање имплантата.

Који је најбољи рез?

Најчешће коришћен рез за уградњу импланта изводи се испод груди.

„Најбоља је визуелизација, најбоље можемо да погледамо цело ткиво и можемо да баратамо ткивом које оперишемо. Наравно, некада пацијенткиње не желе због ожиљка, који је условно речено, у тој регији слабо видљив, али је увек видљив и неке пацијенткиње када виде код других већ оперисаних пацијенткиња лошу позицију самог ожиљка, одлучују се за овај око брадавица. Рез испод дојке се види само у случајевима када хирург лоше процени где да постави рез. Када се носи бикини то је јако упадљиво и то највише плаши пацијенткиње и смета им. У 15 одсто се ради око брадавице, а не више од пет одсто кроз пазушну јаму. Опет, мени је увек ружније видети ожиљак код даме у мајици на бретеле, па кад подигне руку да се види неки ожиљак него овај који је сакривен, јер овај баш неће сви видети“, објашњава доктор.

Сви ожиљци при увећању груди се виде, али је слабије видљив рез око брадавица. „Разлика у боји брадавица и околне коже практично сакрива ожиљак, јер је он у почетку црвен, другачије пигментисан и док не избледи, виљив је на кожи око годину дана“, рекао је проф. др Ненад Степић, специјалиста пластичне, реконструктивне и естетске хирургије.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво