Читај ми!

Превентивни прегледи су златни стандард у борби против рака дојке

Данас се обележава национални Дан борбе против рака дојке, најчешћег малигног обољења у женској популацији, у готово свим земљама света, али је у Србији смртност у врху. Не мора да буде тако, јер откривен на време, тај карцином је излечив у више од 90 одсто случајева.

Против рака дојке можемо да се боримо превенцијом, пре свега превентивним прегледима. На Сава променади је постављен мобилни мамограф, и како наводи др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, у периоду од 9 до 19 часова све жене у животној доби од 45 до 69 година које у последње две године нису урадиле мамографију могу да закажу термин и дођу на преглед.

„Жене млађе од 45 година уколико у својој породичној анамнези региструју рак дојке, односно нека од најближих сродница је имала ову болест, су позване и постоји могућност да дођу на локацију нашег мобилног мамографа, овде на Савском шеталишту, на Београду на води“, напомиње докторка.

Мобилни мамограф се показао као веома ефикасно средство за превентивне прегледе додаје др Јовановић, пре свега што је коришћење ове здравствене услуге веома једноставно, али и зато што се на овај начин постиже боља информисаност жена о значају мамографије.

„Мамографија је златни стандард у дијагностици рака дојке на територији наше земље. У сарадњи са свим и друштвено-одговорним компанијама и медијским кућама и нашим становништвом, ми свакога дана ширимо информацију о томе да је мамографија златни стандард у раном откривању рака дојке“, истиче докторка.

Претходне године нешто мање од 15.000 жена је прегледано у мобилном мамографу и утврђено је 37 карцинома.

„Не говоримо о бројкама већ говоримо о женама, о озбиљном здравственом стању које се раним откривањем претвара у хроничну болест и са тим се дуго живи. Уколико се рано открије, рак дојке је у 90 посто случајева излечива болест“, наглашава др Верица Јовановић.

Мамографија је медицинска дијагностичка метода, али се користи и у функцији скрининга како би се у раној фази открила болест и како би исход у лечењу био бржи и успешнији и како би жена одржала квалитет живота.

„Сада имамо више мобилних мамографа и ови прегледи су доступније, а истовремено  и наше жене желе да оду на преглед зато што су информисане управо о значају саме мамографије. Ја бих само хтела да кажем да према анализи из Регистра за рак Института за јавно здравље Србије, у посљедњих десет година од када смо увели организовани скрининг, дошло је до пада смртности за 16,9 процената када је у питању рак дојке. Али на овом проблему треба радити у континуитету и још више“, каже др Верица Јовановић на крају укључења у Дневник.

понедељак, 24. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару