Читај ми!

Аустралијски доктори: „Дуги ковид“ не постоји, симптоми коронавируса ништа другачији од грипа

Дуги ковид није ништа другачији од других поствиралних синдрома које људи осећају после, примера ради, грипа, наводи се у новом истраживању Квинсленд хелта.

Вођа студије и здравствени челник аустралијске државе Квинсленд др Џон Џерард каже да је време да престану да се користе термини попут „дугог ковида“, јер они имплицирају да постоји нешто јединствено у дугорочним симптомима повезаних са тим вирусом.

Постоје различите дефиниције „дугог ковида“, али Светска здравствена организација га дефинише код људи који и даље осећају симптоме три месеца након првобитне заразе ковид-19 инфекцијом и када ти симптоми не могу да буду објашњени алтернативном дијагнозом.

Нова студија обухватила је 5.112 одраслих људи са симптомима респираторних болести који су обавили ПЦР тест између маја и јуна 2022. године. Од њих, 2.399 било је позитивно на ковид, 995 на инфлуенцу (грип) и 1.718 је било негативно на оба.

Годину дана након теста, учесници студије упитани су да ли и даље имају одређене симптоме или погоршано здравствено стање.

Укупно њих 16 одсто је одговорило да и даље осећа симптоме, а 3,6 одсто је пријавило осредње до тешко погоршање које је оставило последице на њихов свакодневни живот.

Резултати студије, које ће Џерард представити наредног месеца на Европском конгресу клиничке микробиологије и инфективних болести у Барселони, нису открили никакве доказе да су они који су имали ковид-19 имали веће шансе да имају функционална ограничења од оних који нису имали ковид.

Проценат оних који су искусили дуготрајно погоршање након инфекције ковидом-19 био је сличан проценту људи који су такође осећали дуготрајне симптоме и погоршање након инфлуенце – три одсто наспрам 3,4 одсто.

Студија је такође обратила пажњу на специфичне симптоме код пацијената са осредњим и тешким погоршањем здравственог стања и утврдила да је код оних који су имали ковид и оних који нису, исти проценат пацијената (94 одсто) пријавио један или више уобичајених симптома „дугог ковида“ – умор, „мождана магла“, промене у укусу и мирису…

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво