Читај ми!

У Институту за мајку и дете други лапароскопски међународни семинар, јединствен у региону

У Институту за мајку и дете данас и сутра хируршке интервенције лапароскопском методом, код деце са различитим здравственим проблемима. Интервенције ће урадити наши лекари и стручњаци из Велике Британије и Шпаније, а истовремено биће организована и Друга школа лапароскопије за многобројне лекаре који ће интервенције из сале моћи уживо да посматрају.

У Институту за мајку и дете организује се други лапароскопски међународни семинар, једини у овом делу региона што је врло значајно како за пацијенте и  наше лекаре, тако и за наш здравствени систем. Доктор Ђорђе Крављанац, директор Клинике за педијатријску хирургију у Институту за мајку и дете истиче да је ово велики дан за ову здравствену установу.

„Захваљујући нашим драгим гостима, пријатељима и светским стручњацима из области дечје хирургије и педијатријске лапароскопије, професору Амулију Саксени, који нам долази из Лондона, Империјал колеџа из Лондона и Челзи Вестминстер болнице, и професору Индалесију Кану, који нам долази из Мадрида, који ће заједно са нашим докторима изводити операције у овој операционој сали, а што ће се директно преносити у амфитеатар, где ће учесници овог, другог лапароскопског међународног семинара прве категорије, моћи да прате све то уживо, моћи да комуницирају директно са операторима, да постављу питања и да размењују искуства и на тај начин да унапреде своје знање и своје вештине“, објашњава др Крављанац.

Ово је врло битно из неколико разлога, напомиње хирург. Прва и основна корист је то што пацијенти из Србије на овај начин добијају један медицински третман на највишем могућем нивоу. Оперисаће их најбољи стручњаци у сарадњи са нашим хирурзима и то по највишим стандардима и најсавременијим методама лапароскопске хирургије.

Биће урађено осам операција. Операција неспуштеног тестиса, варикоцеле, репарације иминалне киле, апендектомија, холицистектомија и први пут, не само у нашој земљи, већ у југоисточној Европи, тотална колектомија.

„Значи, уклањање потпуно дебелог црева код једног детета која има фамилијарно полипозу, што је једно преканцерозно стање где мора да се уклони колон. И то ће се први пут радити лапароскопски, професор Саксена и професор Кано, заједно са нашим докторима. Урадиће се још и једна циста слезине и још једна холицистектомија“, наглашава хирург.

Између операције ће бити предавања, а оно што је посебно важно, напомиње др Кравуљанац, наши доктори ће имати прилику да уче од најбољих, да стекну нове вештине. На предавањима ће бити лекари из Цириха, Кембриџа и из целог региона.

Прва лапароскопска школа је у Институту за мајку и дете организована 2019. године у истом саставу. Тада је договорено да то буде традиционално окупљање, али је због пандемије коронавируса то одложено.

Значајно је и то да је Институт за мајку и дете опремљен најсавременијом опремом, а недавно је из Немачке стигао и нови лапароскопски стуб, тако да ће хирурзи моћи на адекватан начин да изврше операције, наглашава на крају укључења у Дневник, др Ђорђе Крављанац, директор Клинике за педијатријску хирургију у Институту за мајку и дете.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво