Читај ми!

Месецима се мучио са јаким мигренама, мозак му био препун ларви пантљичара

Мушкарац са Флориде почео је да добија ужасно јаке мигрене за које се испоставило да имају језивог узрочника – ларве пантљичаре у мозгу. Његови доктори описали су како је дошло до паразитске инфестације мозга, коју је највероватније добио једући слабо термички обрађену сланину.

Чудан медицински случај, који је срећом имао срећан крај и излечење пацијента, описује историју болести 52-годишњег мушкарца који је месецима већ боловао од јаких мигрена.

Доктори Универзитета Јужне Флориде и Регионалног здравствног центра у Орланду навели су да им се пацијент обратио за помоћ четири месеца од када су почели болови у глави, који су постали све учесталији и јачи, а уобичајени лекови против болова више нису помагали.

Имајући у виду мигрене, доктори су га послали на компјутерску томографију, како би скенирао главу. Тада су уочили јасно присуство лезија узрокованих цистама са обе стране мозга.

Даљи тестови су потврдили да се ради о посебној врсти инфекције свињском пантљичаром – неуроцистицеркоза.

Уобичајена инфекција подразумева уношење ларви пантљичаре из свињског меса, а оне после мигрирају у наша црева и могу да израсту у одрасле пантљичаре.

Осим што могу да узрокују болове у гастроинтестиналном тракту и губитак тежине, пантљичаре производе јаја која се потом избацују за изметом. Уколико та јаја поново инфицирају свињу или неку другу животињу, циклус живота се понавља.

Међутим, ако друга или чак иста особа поново унесе та јаја, нова генерација патнљичара не може да се развије даље од форме цисте. Ове цисте могу да се пренесу у различите делове тела, укључујући и мозак и изазову бројне проблеме.

Иако су мождане инфекције пантљичарама веома ретке у западном делу света, оне су водећи узрок можданих напада широм света, а цистицеркоза се сматра веома занемареном тропском болешћу.

Инфицирани мушкарац није путовао у делове света где је ризик од инфекција пантљичаром већи, нити је јео код уличних продаваца или киоска брзе хране. Ипак, докторима је испричао да редовно једе свежу или слабо термички обрађену сланину, па је то скоро сигурно начин на који је унео ларве.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво