Читај ми!

Нове терапије у борби против рака плућа у очекивању националног скрининга

Март је месец борбе против рака, а једна од најчешћих малигних болести у Србији јесте и рак плућа. Шта доносе нове терапије у борби против рака плућа, и зашто је неопходно да што пре отпочне национални скрининг за рано откривање те болести?

Како је истакао др Михаило Стјепановић, директор Клинике за пулмологију Универзитетског клиничког центра Србије, и даље су нам неславне и статистике и ситуације с карциномом плућа у Србији.

„То је и даље најчешћа малигна болест, а током прошле године имали смо седам хиљада хоспитализованих пацијената, што је за две хиљаде више него пре две године. Пушење је главни фактор ризика, као и конзумација електронских цигарета. Посебно забрињава конзумација међу младима“, рекао је др Стјепановић.

У којим стадијумима се открива рак плућа

„Рак плућа се нажалост открива у касном стадијуму, па остаје мало времена за терапије. Што се тиче статистика, сваког дана се прегледа 250 до 300 пацијената у Клиници за пулмологију. На конзилијуму се прегледа око 50 пацијената“, рекао је доктор.

Истиче да је хирургија резервисана за мали број пацијената, око десет одсто. Нова листа нам је донела много, јер је онкогенетика нешто што се брзо развија и држава Србија прати нове смернице. Тако је и изашла нова листа која је довела пацијенте који су имали одређене мутације, а који сада добијају комбиновану терапију (стандардна хемотерапија са имунотерапијом).

„Ове терапије много значе пацијентима, јер је доказано да им продужавају живот за скоро пет година, код метастазних болести. Ове терапије су иновативне, а неколико стотина пацијената који су на имунотерапијама, а ускоро крећемо са новим терапијама“, рекао је др Стјепановић.

Скрининг за рано откривање рака плућа

„Што се тиче пушења, истакао бих да је у оним земљама где се спроводи контрола пушења, дошло до пада дијагноза рака плућа. То је јасна порука. У земљама где је уведен национални програм, рак плућа се раније открива. У региону то је за сада само у Хрватској. Подаци показују да је болест откривена у раној фази, да су пацијенти оперисани и да су успели да се излече“, рекао је др Стјепановић.

Алергије, астма… пролеће, терапија

„Полако се природа буди, стиже нам пролеће, па крећу алергени. Сви пацијенти који знају да су алергични на полен траве, полен корова треба да крену са терапијом, са антихистаминицима. Редовно треба узимати терапију и за астму“, напоменуо је др Михаило Стјепановић, директор Клинике за пулмологију Универзитетског клиничког центра Србије.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво