Читај ми!

Какво је стање здравља будућих првака

У току су систематски прегледи деце за упис у основну школу. Др Јелена Митровић, педијатар Дома здравља „Др Симо Милошевић“, за Дневник истиче да се код будућих првака све чешће уочавају проблеми са кичмом и видом као последица претеране употребе технолошких справа.

Докторка Митровић напомиње да су предшколска деца у суштини најздравији део популације. То су деца која су преболела све инфекције у вртићу, а још увек нису подлегли хроничним незаразним болестима.

„Имамо гојазне деце, али у нешто мањем проценту. Имамо криве кичме, али не у смислу сколиозе, него у смислу вратне лордозе. Они сад сви нажалост гледају телефоне, таблете, компјутере, па је то проблем. Понегде имамо деце са диоптријом која се прати још од раније, још од четврте године“, наводи др Митровић.

Међутим, оно што се запажа све чешће на овим прегледима пред полазак у школу јесте да је говор све више проблем и то не само код предшколаца, већ и млађе деце. Логопеди дају корективну терапију, али код највећег броја ове деце проблем је већ уочен и започети су логопедске вежбе.

„Ипак, проблеми са кичмом су врло симптоматични. Ми некако кад кренемо са систематским прегледима у првом, трећем, петом разреду, како разреди одмичу, тако се кичма више криви. Два су разлога. Један су стварно страшно тешке торбе, тако да је важно да се торбе увек носе на два рамена, а други је разлог раст. Дете кад нагло израсте, та кичма се криви ако не обратимо пажњу“, напомиње докторка.

Пред полазак у школу систематски преглед обухвата специјалистичке прегледе ортопеда, логопеда, офталмолога, оториноларинголога и лабораторијске анализе крви, на основу којих педијатар шаље електронску пријаву у централни регистар са којом се деца уписују у школу.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво