Читај ми!

Како се изборити са непријатним мирисима који се шире око ваших стопала

Свако је бар неколико пута имао проблем због појачаног знојења стопала и непријатног мириса који се око њих шири, и који свакако може да изазове много непријатности.

Како се изборити са непријатним мирисима који се шире око ваших стопала Како се изборити са непријатним мирисима који се шире око ваших стопала

Проблем са неугодним мирисом стопала често се јавља после боравка у теретани или боравка на отвореном у данима летње жеге, а доводи у непријатност када је потребно изути ципеле, а нисте код куће, где можете одмах опрати ноге.

Студија коју је спровела у Фондација за кожу и негу у Аустралији објавила је да знојење стопала обично прати неугодан мирис што је стање познато као бромхидроза. Обично почиње у детињству или адолесценцији и може имати негативан утицај на друштвени живот.

Међутим добра вест је да свакодневном хигијенском рутином можете елиминисати непријатан стопала. Ако је реч о проблематици код малишана, педијатар може да уради тест уз помоћ скроба и јода да би потврдио дијагнозу прекомерног знојења.

Правилно сушење стопала утиче на њихов мирис

Отклањање непријатног мириса стопала може бити једноставно као да пратите свакодневну рутину хигијене стопала. То може укључивати прање ногу антибактеријским сапуном.

Важно је да перете стопала сваки дан и добро их осушите, посебно између прстију. Када осушите стопала пешкиром након туширања или купања, утапкајте између прстију ватом умоченом у чај од камилице или јабуково сирће. Стопала се могу третирати антибактеријским пилингом за стопала, али избегавајте употребу пилинга ако имате оштећену кожу или екцем.

Нокте на ногама држите подрезане и чисте, што такође помаже у спречавању развоја гљивица. Нежно уклоните тврду кожу турпијом за стопала. Када је тврда, кожа може постати мокра од влаге, што представља идеалан дом за бактерије.

Након што сте очистили стопала и осушили их, можете нанети пудер, мало соде бикарбоне, или кукурузни скроб. Они могу да апсорбују додатну влагу.

Можете испробати бројне кућне лекове, као што су слане купке, натапање стопала у чај и јабуково сирће. Уз одговарајућу хигијену и чешће мењање обуће, ове праксе могу помоћи у уклањању мириса стопала.

За привремено олакшање, размислите о купки са јабуковим сирћетом користећи један део сирћета и два дела воде како бисте смањили ниво бактерија које могу изазвати лош мирис. Антифунгални ефекти јабуковог сирћета добар су борац против неугодног мириса стопала.

Чајеви су један од најефикаснијих кућних лекова. Једноставно користите четири или пет кесица чаја на литру воде. Можете користити обичне кесице чаја, а препорука је нана. Скувајте чај као и обично, а затим га оставите да се охлади и намачите стопала око 20 минута сваког дана.

Купујте обућу која вам добро пристаје, која је од природних материјала јер ће омогућити вашим стопалима да дишу. Носите и сандале са отвореним прстима или јапанке када је то могуће.

Важно је да стопала „дишу"

Идите боси код куће, кад год то можете, како би ваздух омогућио вашим стопалима да дишу.

Ношење чарапа се такође сматра неопходним, посебно оних које упијају влагу, попут вуне, памука или мешавине вуне и памука. Памучне или вунене чарапе су много боље од најлонских. Важно је да редовно мењате чарапе.

Исхрана богата рафинисаним угљеним хидратима често служи као храна за бактерије и гљивице у телу које могу бити одговорне за непријатне мирисе.

Срећом, постоји много ствари које се могу урадити кроз исхрану како би се смањиле упале, као што је елиминисање рафинисаних угљених хидрата и балансирање протеина, здравих масти и сложених угљених хидрата.

Смањење конзумације алкохола и пушења цигарета такође ће увелико помоћи у ублажавању знојења и неугодног мириса стопала.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво