Читај ми!

Шта значи када вам се изненада заврти у глави, и како да спречите неугодан осећај неравнотеже

Да ли сте икада осетили да се свет око вас изненада окреће, да не можете да се уравнотежите или да имате необјашњиво зујање у ушима заједно са променама у виду? Ако јесте, можда сте искусили вртоглавицу, симптом који је резултат различитих врста „поремећаја равнотеже“, обично узрокованих променама у унутрашњем уху.

Шта значи када вам се изненада заврти у глави, и како да спречите неугодан осећај неравнотеже Шта значи када вам се изненада заврти у глави, и како да спречите неугодан осећај неравнотеже

Вртоглавица (вертиго) заправо није поремећај или медицинско стање – већ је то скуп симптома узрокованих другим поремећајима. Истраживања показују да ће скоро 40 процената свих људи старијих од 40 година доживети вртоглавицу бар једном у животу.

Лечење вртоглавице укључује третман унутрашњег уха идентификацијом основног узрока оштећења а променом начина живота, ради се на спречавању да се вертиго не не понаваља.

Шта је заправо вертиго

Идентификовано је више десетина различитих поремећаја који узрокују дисфункцију равнотеже код човека. Равнотежа се дефинише као „способност да се одржи центар масе тела на бази ослонца“.

Обично су у игри различити системи у телу који нам помажу да останемо у равнотежи, да се држимо усправно када се крећемо и да имамо добру оријентацију у односу на нашу околину.

Нашу способност да останемо у равнотежи одржава неколико система, укључујући: сензомоторни контролни систем (који контролише наша чула, као што су наш вид и слух), проприоцепцијски систем (одговоран за додир) и вестибуларни систем (помаже нам да се крећемо без падања).

Унутрашње ухо нам очигледно помажу да чујемо, али је такође важан део вестибуларног система, који нам омогућава да идентификујемо где се налазимо у простору.

Вртоглавица се развија када деликатни (осетљиви) делови ушију више не шаљу тачно информације у мозак о вашем положају. Ово се може десити из различитих разлога, укључујући инфекције уха, ударац у главу, повреде, упале или једноставно – старење.

Око 40 посто људи старијих од 40 година доживи вртоглавицу у неком тренутку која је довољно јака да утиче на радну способност.

Истраживачи су идентификовали више од 12 различитих поремећаја равнотеже који могу изазвати вртоглавицу.

Три главна типа вртоглавице укључују бенигну пароксизмалну позициону вртоглавицу (БППВ), Мениерову болест и вестибуларни неуритис. БППВ је узрок број 1 поремећаја равнотеже у унутрашњем уху и погађа око два процента популације сваке године.

Редак облик вртоглавице је узрокован Мениеровом болешћу, која погађа само око 0,2 одсто популације старости између 40 и 60 година.

Жене имају двоструко веће шансе од мушкараца да развију вртоглавицу из разлога који нису дефинитивно утврђени. Осамдесет процената људи са БППВ вртоглавицом доживљава олакшање након покушаја маневар који разбијају наслаге у унутрашњем уху.

Након епизоде вртоглавице, 50 процената пацијената обично поново доживи проблем у року од пет година. Срећом, постоје бројни начини како да се решите вртоглавице и помогнете у управљању симптомима.

Како се ослободити вртоглавице

За људе који доживљавају вртоглавицу која се понавља, једна врста помоћи је вестибуларна рехабилитација, облик физикалне терапије која се бави вестибуларним органима. Вестибуларни систем непрестано шаље информације у мозак у облику нервних импулса из посебних нервних завршетака званих сензорни рецептори, тако да терапија може поново оспособити те органе да сарадађују са нашим другим чулима како би поново успоставили осећај равнотеже.

Вестибуларна рехабилитација може помоћи у промовисању компензације централног нервног система за проблеме са унутрашњим ухом који изазивају губитак равнотеже.

Неактивност је такође повезана са погоршањем вртоглавице, тако да додатно, третмани физикалне терапије делују на повећање снаге, опсега покрета, флексибилности и покрета, док спречавају умор и болове у мишићима. Програм вестибуларне рехабилитације може укључивати различите вежбе за изградњу боље координације руку и очију, побољшање равнотеже, јачање зглобова и мишића и побољшање кондиције и издржљивости.

Такве вежбе такође могу помоћи у ублажавању болова и омогућити вам да се боље одморите ако обично не можете мирно да спавате.

Акупунктура и акупресура су се такође показале ефикасним у лечењу различитих облика вртоглавице, а те технике могу бити укључене као део физикалне терапије за ово стање.

„Процедура репозиционирања канала“ или ЦРП су заправо одређене врсте вежби и подешавања главе могу помоћи да се наслаге калцијума у ушима помере из области у ушима где изазивају проблеме. Ову технику препоручује Америчка академија за неурологију, која нуди низ специфичних покрета главе и тела за чишћење канала унутрашњег уха.

ЦРП је веома ефикасан са приближном стопом ефикасности од 80 процената за људе који пате од вртоглавице типа БППВ. Такође је обично од помоћи за спречавање понављања вртоглавице.

Процедуре репозиционирања канала обично укључују задржавање четири положаја у трајању од око 30 до 45 секунди или све док симптоми остају. Затим се глава држи у фиксном положају око 20 секунди након чега симптоми нестану.

Процедуре се могу обавити у ординацији брзо и безболно. Консултујте се са лекаром који вам може показати како да их правилно изведете.

Улога стреса

Чини се да и стрес и упале повећавају ризик од вртоглавице. Стрес може да смањи имунитет, што повећава вероватноћу да ћете доживети инфекције уха, оток и друге проблеме везане за вестибуларни систем.

Што сте под већим стресом, мања је вероватноћа да ћете редовно вежбати и добро спавати – што вам је заиста потребно ако сте склони развоју вртоглавице! Зато је хронични стрес опасан.

Пробајте природне лекове за ублажавање стреса као што су вежбање, јога, топле купке, коришћење етеричних уља и провођење више времена на отвореном.

Здрава исхрана и хидратација

Неки лекари прописују лекове за смањење упале или инфекције у ушима, али на крају то неким људима не помаже у дугорочном решавању проблема. Кључни аспект за ограничавање упале и спречавање дехидрације је исхрана богата хранљивим материјама.

Балансирана и квалитетна уравнотежена исхрана, код запаљења може помоћи у контроли нивоа крвног притиска и обично је хидратантна, што вас штити од дехидрације, смањујући ризик од вртоглавице. Намирнице које треба укључити у своју исхрану често укључују поврће (нарочито оно са високим садржајем калијума који снижава крвни притисак, као што је лиснато поврће, свеже воће (као што су банане и авокадо), здрави извори масти (као што су риба, кокосово уље и девичанско маслиново уље), затим чисти извори немасних протеина (органско месо, јаја и живина узгајана на отвореном).

Поред тога, пијте довољно воде сваки дан и смањите унос кофеина и алкохола ако вам се често врти у глави. Чај од ђумбира је још једна добра опција, јер истраживања показују да може помоћи у ублажавању симптома вртоглавице. Чак и блага дехидрација може изазвати вртоглавицу и промене у крвном притиску због којих се осећате ван равнотеже и мучнине.

Поред тога, суплементација витамином Д такође се показала ефикасним у борби да се решите вртоглавице.

Будите активни, али се и довољно одмарајте

Људи који имају недостатак сна, и физички су неактивни, чешће пате од вртоглавице. Нека вам буде приоритет спавање од седам до осам сати сваке ноћи како бисте имали довољно енергије да се довољно крећете, редовно вежбате и обезбедите правилан опоравак мишића. Вежбање је такође корисно за снижавање крвног притиска и контролу стреса.

Да бисте смањили вртоглавицу након што се пробудите, покушајте да спавате са благо подигнутом главом на два или више јастука. Такође водите рачуна да полако устанете из кревета, да не ходате далеко по мраку – што може да изазове пад – и можда чак седите на ивици кревета минут пре него што потпуно устанете, тако да вам се глава и уши навикну на нову позицију.

На крају, ако се вртоглавица стално враћа, добра је идеја да урадите тест крви и разговарате са својим лекаром. Недостатак витамина Б12, низак крвни притисак, стање анемије, срчане компликације, па чак и анксиозност могу допринети вртоглавици, па их проверите.

Неки лекови такође могу да погоршају вртоглавицу укључујући лекове за крвни притисак, лекове против анксиозности и узимање великих количина суплемената.

Важно је да не радите ништа што је опасно док вам недостаје равнотежа, као што је вожња или вежбање, и када осетите вртоглавицу, седите или легните да одморите и „повратите“ систем у нормалу.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво