Читај ми!

Без отварања грудног коша и заустављања срца, промена зализака ТАВИ процедуром

У Институту Дедиње на радионици о процедури ТАВИ више од 20 лекара из региона и Европе. Без отварања грудног коша и заустављања срца, пацијенту се мењају оболели залисци протезама од свињске срчане марамице. А Институт Дедиње је у једном дану по броју урађених таквих процедура оборио и светски рекорд.

Прво визита – многобројни лекари са искуством, али и они на специјализацији, проверавали су како се опоравља 80-годишња Миланка, дан после интервенције. А онда је разговарала и са екипом РТС-а.

„Имала сам болове у грудима, нисам могла да ходам, имала сам у леђима болове, понекад изгубим свест, и тако. Када сам дошла нисам могла да ходам“, прича Миланка Новаковић.

Најстаријим и најтежим пацијентима, који су оболели од аортне стенозе, ТАВИ процедурама спасавају животе.

„Ми радимо највећи број ТАВИ процедура у Србији тренутно, кренули смо 2019. Од 2022. смо кренули са ТАВИ залисцима од Фонда. Програм се одвија нормално и пацијнети су сви добро. Ово је углавном болест старије популације, дуго година су били ризични за кардиохирургију, одбијани, остављани да се сналазе како знају и умеју. Сада са тави процедурама и ТАВИ залисцима можемо да понудимо квалитетно решење“, објашњава др Михајло Фаркић, интервентни кардиолог и начелник Центра за структурне болести срца Института Дедиње. 

Процедура траје око сат. Први пут ју је извео професор Крибије 2002, данас се ради у 170 земаља и спасава стотине хиљада старијих пацијената.

„Пацијент мора да уради одређене процедуре, коронарографију скенер... Постоји период за припрему, ми се трудимо да листе чекања не постоје. Не зависи све од Дедиња. Дедиње је остало и биће лидер за лечење кардиоваскуларних болести у Републици Србији, а и у региону. Пре пар година ми смо ово учили од странаца, сада су они дошли на Дедиње“, истакао је др Дарко Бољевић, интервентни кардиолог Института Дедиње. 

ТАВИ процедуре раде се и у Институту у Сремској Каменици, и у Клиночком центру Србије. Процењује се да је годишње неопходно урадити око 300 имплантација аортних валвула на милион становника.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво