Читај ми!

Да ли је здраво јести врућу супу

Кажу баке, али и сви стручњаци из области медицине како треба јести „на кашику“ и како је домаће скувано добар избор. Супе и чорбе су ту у првом реду. Све о супама и чорбама, у „РТС Oрдинацији“, разјаснила је нутриционисткиња Јована Ранисављев.

Да ли је здраво јести врућу супу Да ли је здраво јести врућу супу

Која супа или чорба је добар избор за предјело?

„Код нас се традиционално и чорбице и супе припремају са различитим додацима, што доприноси њиховој већој калоријској вредности, а самим тим и отежаним варењем у току главног оброка. Најидеалније би било да поједемо бистру кокошију или пилећу супицу или чорбицу од поврћа, јер оне не садрже додатке, нису зачињене и имају нижу калоријску вредност, па самим тим неће отежати варење, него ће допринети већем осећају ситости, како не бисмо унели већу количину хране током главног оброка“, прецизирала је нутриционисткиња Јована Ранисављев.

Истакла је да супе или чорбе са додацима, као што су, на пример, телећа крем чорба са поврћем и месом или рибља чорба, могу да се једу као главни оброк, једну до две порције, јер због своје калоријске вредности, доприносе осећају ситости и нутритивно су богате.

Зашто је здраво редовно јести домаћу супу?

Супа садржи велику количину течности, хидрира организам, утиче на пробаву, ко има проблема са остипацијом (затвором), може додатно да побољша рад и перисталтику црева. Уносимо витамине и минерале које смо добили из коске или меса који су се кували, објаснила је нутриционисткиња Ранисављев и додала да у тањиру не треба да преовладавају резанци, већ першун или целер.

Колико запршка у чорбама отежава варење?

„Запршку не би требало да уносимо, јер пржењем се ослобађају слободни радикали, па не доприносимо организму додавањем запршке јер ту нема нутритивних вредности. Не уносимо никакве витамине и минерале кроз запршку, а она додаје калоријску вредност чорбици“, нагласила је Јована Ранисављев.

Чорбе би требало јести без запршке, садрже довољну количину протеина која је адекватна за један оброк и уколико је особа у процесу губитка телесне масе, не би требало додавати павлаку.

Јаја и павлака повећавају калоријску вредност, рекла је нутриционисткиња и додала да ако постоји потреба да се повећа калоријски унос током дана код мале деце или ако смо болесни, можемо убацити те намирнице.

Што се тиче поврћа и зелени, као што  су пашканат или шаргарепа, нутриционисткиња саветује да се ово поврће једе као свежа салата, посебно код дијабетичара и људи са инсулинском резистенцијом, јер има нижи гликемијски индекс и садржи већу количину влакана, што се кувањем губи. Чорбу је пожељно јести сваки дан, а минимум једном или двапут недељно.

Како направити брзо добар потаж?

„Битно је да у фрижидеру имамо намирнице, може да се направи од поврћа које волимо. Ја најчешће правим бундеву и шаргарепу у комбинацији са тиквицом и понекад додам неки мањи кромпир, уколико претерам са количином воде коју сам додала, па немам времена да укувавам тај потаж, да би се мало згуснуло. Једем га, наравно, уз грчки јогурт“, објашњава гошћа РТС Ординације.

То се кува врло кратко да се не би губили витамини и минерали и након тога поврће може, директно у шерпи, да се измикса штапним миксером или да се пребаци у блендер.

Нутриционисткиња је објаснила да се у чорбу може додати и кокосово млеко, јер је нутритивно богато. Што се тиче першуна и лимуновог сока, треба га додати пре конзумације, у супу или чорбу која се мало прохладила како не би нестао витамин Ц.

Колико је здраво јести вруће?

„Не би требало да једемо врелу чорбицу, генерално, врелу храну, требало би да буде прохлађена бар за неки степен него што се припрема, јер та висока температура отежава варење“, објаснила је Ранисављевићева.

Колика дуго је потребно кувати поврће како би задржало витамине и минерале?

Што краће, то боље. „Приликом припреме потажа, довољно је да проври вода и да мало размекша то поврће и то је све. Не треба поврће укувавати да што дуже буде под том паром, него да буде минимално третирано. Генерално, све воће и поврће, најбоље је јести у свежем стању“, прецизирала је нутриционисткиња и појаснила да је три до пет минута кувања довољно.

Потаже и варива је здравије кувати у експрес лонцу, јер се мање губе хранљиви састојци.

Масноћу у супи, ону која се појавила од меса, можемо склонити или оставити и појести у зависности од наших потреба: „Ако нам треба мањи калоријски унос или нам супа не прија када је толико масна, можемо то да скинемо. Али, апсолутно нема потребе да скидамо ту масноћу, јер је она из тог меса задржана у супи и допринеће дужем осећају ситости“.

Да ли супа из кесице може да помогне код дигестивних тегоба?

Некада и супа из кесице може да буде корисна код дијареје и повраћања, јер садржи висок садржај натријума, тако да ће допринети да мало живнемо, да добијемо енергију и да нисмо толико малаксали.

„То можемо да користимо као инстант варијанту тог момента када нам се дешава, али да се свакако фокусирамо на припрему домаће супе, јер је квалитетнија, јер кроз њу уносимо и делом протеине, што из тог меса од ког се кувала и наравно, витамине и минерале који су у самој супи“, поручила је нутриционисткиња Јована Ранисављев. 

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво