Читај ми!

Њихов посао није само да „успавају и пробуде пацијенте" – шта све раде анестезиолози

Многима је прва асоцијација на операцију – хирург. Међутим, живот пацијента током интервенције не зависи само од њега, већ и анестезиолога. А њихов посао није само да успавају и пробуде пацијeнта после операције.

Захваљујући анетезиолозима имамо и највише шансе да преживимо у критичним ситуацијама. Без њих нема ниједне операције, а ни многих других процедура. А нема их довољно.

Присуство анестезиолога је стандард током извођења неких ендоскопских, дијагностичких процедура, у терапији бола, приликом реанимација, и готово да нема области где своју улогу нема анестезиолог.

Професор Предраг Стевановић, начелник Клинике за анестезију и интензивно лечење у Клиничко-болничком центру „Др Драгиша Мишовић”, рекао је да „анестезија ради у свим областима медицине, и да нема ниједне клиничке гране која може све да уради без помоћи анестезиологије“.

Додао је да је међу тим гранама гинекологија, затим да су ту дијагностичке процедуре на магнетној резонанци, скенеру, да је анестезиологија важна у кардиологији, у стоматологији…

„Посао је и преоперативна припрема и постоперативно лечење критично оболелих, оних најтежих пацијената, и то је посао у јединици интензивног лечења. Од скора смо успели да као Катедра направимо и субспецијализацију из интензивне медицине, али ми анестезиолози то радимо од како знамо за себе“, рекао је професор, и додао да је анестезиологија једна од најмлађих клиничких медицинских грана која се јако брзо развија.

Истиче да анестезиолога нема довољно.

„Анестезиологија је можда тешка због притиска који прави на онога ко то ради. То су послови који захтевају брзу одлуку, широко знање, и нема много размишљања, зато је тешко, и имам утисак да последњих година нешто више младих колега узима анестезиологију“, испричао је професор Стевановић.

Представио је и нову стручну књигу Анестезиологија на којој је радило 177 аутора из целе Србије.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво