Читај ми!

Зашто говеђа јетра годи здрављу и ко би требало да је редовно једе

Говеђа џигерица има озбиљну нутритивну снагу. Богата је хранљивим материјама, и у њој се уживало вековима у различитим културама широм света. Данас доживљава поновни пораст популарности због свог импресивних позитивних ефеката на здравље.

Зашто говеђа јетра годи здрављу и ко би требало да је редовно једе Зашто говеђа јетра годи здрављу и ко би требало да је редовно једе

Говеђа јетра спада у изнутрице, има снажан укус и јаку текстуру, и високу концентрацију витамина, минерала и других есенцијалних хранљивих материја.

Порција говеђе јетре (око 85 грама) садржи отприлике 160 калорија, 4,5 грама угљених хидрата, исто толико укупно масти, 25 грама протеина, затим натријум, бакар, цинк, селен, фосфор, гвожђе, калијум, витамине А, Д и Б6, Б12.

Импресиван профил хранљивих састојака, како преноси портал draxe.com, доводи до бројних здравствених користи.

Повећава нивое енергије

Висок садржај витамина Б и гвожђа у говеђој јетри подржава производњу енергије и бори се против умора. Томе доприносе рибофлавин, пантотенска киселина, ниацин, фолати, витамин Б6 и тиамин.

Гвожђе из џигерице је од виталног значаја за транспорт кисеоника и производњу енергије, а говеђа џигерица је такође богата бакром, који помаже у апсорпцији гвожђа.

Подршка имунитету

Витамин А, витамини Б и цинк играју кључну улогу у одржавању здравог имунолошког система. Цинк се, на пример, сматра „чуваром имунолошке функције“, и важан је за правилно функционисање имунолошких ћелија.

Производња црвених крвних зрнаца

Гвожђе и витамини Б су неопходни за здраву производњу црвених крвних зрнаца, што спречава анемију. С обзиром да је јетра једна од намирница са највише витамина Б и гвожђа, није изненађење да је кључна за производњу црвених крвних зрнаца.

Витамин Б12 је посебно потребан за функционисање црвених крвних зрнаца, а фолати и гвожђе, између осталих витамина и минерала, то подржавају.

Побољшавање когнитивних функција

Холин у говеђој јетри је важан за здравље мозга и може подржати памћење, учење и расположење. Једна студија спроведена на благо анемичној деци узраста од три до девет година у Египту испитивала је ефекат једења пржених ћуфти од јетре на анемију, недостатак витамина А и когнитивне функције. Једна група деце је добијала оброке од јетре три пута недељно током 90 дана, док контролна група није.

Оброк од јетре повећао је унос гвожђа и витамина А код деце која су их узимала, што је позитивно утицало и на побољшање когнитивних функција.

Предности за труднице

Садржај фолата у говеђој јетри је кључан за развој фетуса и спречавање урођених мана. Ипак, трудницама се саветује да се консултују са лекарима о количини уноса јетре, јер превише витамина А некада може изазвати проблеме.

Вид, зуби, кости...

Витамин А из говеђе јетре позитивни ће утицати на вид, имунолошку функцију и раст ћелија, а витамин Б12 је неопходан за производњу енергије, функцију нервног система и формирање црвених крвних зрнаца.

Бакар подржава функцију ензима, поправку ткива и апсорпцију гвожђа.

Холин из јетре ће подржати здравље мозга, ћелијску сигнализацију и метаболизам масти, док ће фосфор помоћи здрављу зуба и костију.

Такође се сматра да конзумација говеђе јетре помаже у детоксикацији организма и одржавању здравља јетре, а повољан је и њен утицај на кардиоваскуларно здравље, побољшање крвног притиска и васкуларног здравља, побољшање квалитета сперме и јајних ћелија, а ту су и повећана издржљивост организма и смањен ризик од разних упала.

Ризици и нежељени ефекти

Упркос предностима, важно је бити свестан неких потенцијалних недостатака међу којима је висок садржај витамина А чији претерани унос може бити токсичан, тако да је умерена потрошња кључна, нарочито код трудница.

Говеђа јетра има релативно висок ниво холестерола, па особе са високим холестеролом треба да конзумирају говеђу јетру умерено.

Такође, говеђа јетра може да ступи у интеракцију са одређеним лековима, па се саветује консултовање са лекаром пре него што је конзумирате.

У сваком случају, говеђа јетра је лака за припрему - од једноставног печења или пржења са луком, до кувања и прављења намаза уз зачине по избору. Ако пак нисте љубитељ изнутрица, или гулаша и других јела од јетре, на тржишту постоје капсуле које садрже концентровану јетру, али их користите уз савет лекара.

среда, 17. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво