Читај ми!

Да ли је безбедно јести проклијали кромпир

Проклијали кромпир има зелене тачкице из којих расту „пипци“ или клице. Настанак клица на кромпиру је нормалан физиолошки процес који може да доведе до пропадања овог поврћа.

Да ли је безбедно јести проклијали кромпир Да ли је безбедно јести проклијали кромпир

Кромпир се суши, дехидрира, постаје мекан и више није за употребу. Ово су последице неправилног чувања овог поврћа. Ако кромпир чувате у пластичној кеси на собној температури, он може да траје до три недеље.

Када кромпир почне да клија, његови „пипци“имају високу концентрацију једињења званих гликоалкалоиди која могу изазвати оштар, непријатан, горак укус. У проклијалом кромпиру налази се и једињење соланин, које се природно налази у патлиџану, парадајзу и паприци. Ако му је концентрација висока, може да буде штетан.

Симптоми тровања соланином (специфична врста природног токсина који се налази у поквареном кромпиру) изазива грозницу, главобољу и болове у стомаку.

Ако кромпир има неколико малих клица, оне се могу очистити док се кромпир љушти.

Кромпир са тамним мрљама и зеленом кором

Често када љуштимо кромпир видимо црне тачке и на неким местима зелени кромпир. Црне тачкице су последица удара при транспорту.

Кромпир који је био изложен светлости ће почети да производи хлорофил (што резултира зеленом бојом) као и соланин. Ако је зелена нијанса светла и прожима већи део кромпира, не треба га користити.

Кромпир је најбоље чувати у фрижидеру

Најбољи начин да спречите да кромпир проклија је да га правилно складиштите. Кромпир треба чувати на собној температури на сувом, тамном месту - у папирној врећици која пропушта ваздух. 

Препорука је да се кромпир не треба чувати са авокадом, парадајзом, црним луком или јабукама.

„Стручњаци су раније саветовали да се кромпир не чува у фрижидеру и да га не треба хладити, јер ниске температуре повећавају концентрацију шећера који производе акриламид, који је канцероген. Нова истраживања саветују да се кромпир чува у фрижидеру“, истакао је нутрициониста Рахаф Ал Бочи, портпарол Академије за исхрану и дијететику САД.

понедељак, 22. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво