Читај ми!

Да ли је здраво јести роштиљ

У РТС ординацији све недоумице о роштиљском месу разјаснила је нутриционисткиња Марија Стајић.

Да ли је здраво јести роштиљ Да ли је здраво јести роштиљ

Да ли је роштиљ здрава или нездрава храна?

„Када говоримо о месу, месо спада у ту групу намирница која је нама неопходна. Месо је извор и гвожђа, извор је цинка, селена, Б12 витамина, даје енергију, богато је протеинима, даје ситост и као такво нам је неопходно и потребно у једном дану. Међутим, сав тај начин термичке обраде утиче на квалитет меса. Како је данашња тема роштиљ, осврнућемо се највише на ту припрему, односно на тај начин припреме. Ми најчешће на ћумур припремамо, али тај дим је највећи проблем. Када ми спремамо месо, па када онако оно у себи природно садржи масноће које падају у ту ватру, тај дим који излази, он испушта те неке канцерогене материје и то негде није баш добар избор”, објаснила је нутриционисткиња и додала је да је здравије спремати на електричним роштиљима, на плин или на струју.

Нагласила је да код роштиља на ћумур долази до брзог дејства топлоте, па ти протеини брзо дођу у додир са високом температуром и на тај начин настају штетна једињења. Боље је спорије печење или динстање на нижим температурама или да редовно окрећемо месо. Такође, када припремамо месо, савет је месо потопити у маринаду која је као антиоксиданс, односно заштита свему томе. Можемо у јабуково сирће или лимунов сок да потопимо месо, могу да се додају зачини као што је босиљак, оригано, мајчина душица, неко квалитетније уље и да се остави да одстоји неколико сати, па да се онда стави на печење.

Шта би био најлошији избор са роштиља?

„Најмање здрава комбинација би била кобасица уколико је богата тим штетним материјама, нитратима и нитритима, адитивима, уколико је домаћа од чистог меса и то је у реду, али уколико је третирана, она заиста није добар избор. Опет, са друге стране и ове неке друге врсте меса, ови уштипци могу да буду богати качкаваљем, који опет није неки, да кажемо, добар избор због те саме комбинације меса и млечног производа”, рекла је нутриционисткиња Марија Стајић и додала да то није добро за варење.

Нутриционисткиња подсећа да месо даје дугу ситост, не провоцира шећер и инсулин, пошто има низак гликемијски индекс, али се дуго вари и уколико се месо напуни сиром, сланином, још ако уз то једемо хлеб и салату, цео тај процес варења је дужи и тежи. Све врсте меса са роштиља су мање више добре уколико је у питању чисто месо, да нема у себи неке додатке.

Шта се све додаје у роштиљско месо, а да није добро?

Нутриционисткиња Марија Стајић: „Они најчешће додају те неке хлебне мрвице, могу да додају да би то негде онако било теже и доста лука и таква комбинација може да смета. Заиста нисам сигурна да ли неки произвођачи додају нешто од адитива и слично, али ето то је рецимо. Оно што исто често додају у ћевапе, пљескавице јесте сода бикарбона. То не би требало да буде проблем, јер је месо ацидирајућа намирница, има велику киселост, па та сода бикарбона може то да неутралише.”

Дешава се да месо споља буде добро печено, а да унутра буде розе, као да није добро печено. Да ли је то опасно?

„Црне делове би требало одстранити, то свакако није пожељно да се једе. Када пресечемо месо, опет је јако битно да оно унутра буде печено, поготово млевено месо је често подложно кварењу и исто тако када купујемо месо гледамо да буде онако лепе розикасте боје, да уколико купујемо ћевап или пљескавицу, уколико су унутра онако сивкасте, то би ипак требало да не конзумирамо”, рекла је нутриционисткиња.

Колико је потребно времена да се свари роштиљско месо?

„Месо се најдуже вари и ово месо припремљено на роштиљу иде и до три сата, али опет, додајемо те неке друге намирнице, цео процес може да буде три, четири или пет сати. Можемо да направимо проблем уколико у међувремену унесемо следећи оброк, а нисмо сварили претходни, тада настају и надутост стомака и горушица и све те неке дигестивне сметње. Али, сигурно да треба три, три и по сата и оно што је јако битно, сварљивост, односно искористљивост меса је велика, ми када уносимо поврће, поврће има та нерастворљива влакна која наш организам не може да свари, па их избаци, а код меса ми све искористимо, тако да то је једна нутритивна добра и вредна намирница”, објаснила је нутриционисткиња.

Које пиће иде више уз роштиљ, вино или пиво?

„Роштиљ је препун соли и ми често имамо ту потребу да гасимо жеђ, да пијемо нешто уз роштиљ. Може да прође и неко вино, али најбоље би било да то буде обична вода или лимунада. Кисела вода може да прави неке дигестивне сметње. Ми кад имамо алкохол, алкохол је шећер, све то се опет збућка заједно и прави проблеме”, рекла је нутриционисткиња и додала да кисела вода може бити богата натријумом и да може додатно утицати на скок пристиска.

Како иде гриловано поврће уз роштиљ?

„Ово што смо споменули да када припремамо роштиљ на ћумур, настају ове канцерогене материје, које чак у једном килограму роштиља се створи девет милиграма тих материја, то је негде еквивалентно 600 попушених цигарета. Добро, неће нико појести толико роштиља, али чисто да се спомене. Поврће и воће гриловано немају ту масноћу у себи. Неко саветује да се стави алу фолија, па да се на том спрема, али, ни алуминијумска фолија није здрав избор, тако да је боље да се врста термичке обраде промени”, рекла је нутриционисткиња Стајић и додала да је гриловано поврће добар избор уз роштиљ.

Када је реч о пилећем роштиљу, шта је боље појести, крилца или батак?

„Ја бих пре батак и опет са друге стране да буде без ове кожице, јер је и она негде извор масноће и прикупља све што није, ајде да кажемо, здраво, али генерално батак можемо да категоришемо као црвено месо, опет лако сварљиво”, закључила је нутриционисткиња Марија Стајић за „РТС ординацију”.

среда, 21. фебруар 2024.
8° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво