Телефон и ходање не иду заједно – кораци су другачији

Недавно истраживање које су спровели истраживачи у Бечу показало је да коришћење паметног телефона током ходања доводи до промене у начину на који корачате. Такође су истакли да су дугорочни ефекти обично штетни за здравље.

Телефон и ходање не иду заједно – кораци су другачији Телефон и ходање не иду заједно – кораци су другачији

Причање телефоном, слање и читање порука док ходате скреће пажњу са нашег окружења, повећавајући ризик од несрећа, падова и судара. Продужени периоди „буљења“ у екран мобилног телефона доприносе напрезању очију, што доводи до нелагодности и главобоље.

Тешко је у данашње време замислити живот без паметног телефона. Користимо га у различитим ситуацијама, па и када ходамо.

Како истиче нова студија научника са факултетског кампуса у Бечу "FH-Campus Wien" коришћење паметног телефона током ходања лоше утиче на тело, ход и зглобове.

Научници су упоредили нормалан и непромењен ход са корачањем док користе паметни телефон. Студија, коју је објавио реномирани часопис Хелион, спроведена је у једној од најмодернијих интерактивних лабораторија за анализу хода и свакодневног људског кретања у реалном времену.

Испитаници су ходали посебном траком испред екрана на коме је пројектовано виртуелно окружење. У исто време, испитаници су решавали математичке задатке, једном у глави, једном уз помоћ паметног телефона.

Резултати студије показују да се тело при коришћењу паметног телефона пребацује на одређени безбедносни режим. Брзина корака се смањује, а истовремено се повећава и њихова ширина. Док мањи, шири кораци смањују ризик од пада, они такође пребацују веће оптерећење на спољашњу страну зглоба колена. Све то може да доведе до трајног оштећења хрскавица и менискуса.

На основу ових знања стручњаци који се баве физиотерапијом, спортом, технологијом и исхраном развијају апликације и паметне системе и спроводе фундаментална истраживања у циљу њихове примене.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво