Рак грлића материце дневно у Србији однесе најмање два живота, а не мора да буде тако

У Београду, школски педијатар недељно вакцинише само једно дете вакцином која штити од хуманих папилома вируса, који су и узрочник рака грлића материце. У Европској недељи превенције те болести, саопштено је да од рака грлића материце сваког дана премину две жене.

„Ја бих волела да је вакцина постојала када сам ја била девојчица, мислим да бих спречила све ово што је уследило после тога. Али боже мој, када вам неко саопшти такву дијагнозу, ви имате само једну мисију да се борите и изборите. Сем тога и мајка сам једног дечака, и сигурно ћу га вакцинисати, посебно после свега, и трудим се да подижем свест“, каже Невена Илић, пацијенткиња, чланица Удружења „Проговори“.

Невена је тешку дијагнозу добила пре три године. И сада је и њена и мисија удружења „Проговори“, да променимо статистику, јер је рак грлића материце болест која дневно у Србији однесе најмање два живота. А не мора да буде тако.

„Свакодневно се сусрећемо са нашим пацијентима где у директном контакту морамо да саопштимо лош налаз. Код свих њих смо поставили питање, 'када сте пре ове интервенције били на прегледу', и највећи проценат њих се јавио тек када се појавио неки симптом – бола, крварења, контактног крварења после односа“, наглашава проф.др Ана Митровић Јовановић, начелница Дневне болнице у Клиници Народни фронт

Постоји вакцина као превенција која је намењена дечацима и девојчицама од 9 до 19 година. У Србији је бесплатна и даје се од јуна 2022. године.

„Укупно је вакцинисано, процентуално, само пет посто дечака и девојчица, када посматрамо број који испуњава критеријум за вакцинацију. То је апсолутно недовољно“, наводи проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање.

„Од данас постоји и дигитална платформа у Министарству здравља где ће сви грађани моћи да погледају евиденцију и број датих вакцина. На основу свих тих података, онда ћемо сви заједно радити на побољшању“, објашњава др Горан Макунчевић, државни секретар у Министарству здравља.

„Од ове године, према програму имунизације, у седмим разредима најчешће, у неким домовима здравља су то осми разреди, када се раде систематски прегледи, и девојчице и дечаци ће моћи да се вакцинишу. Ради се о препорученој вакцинацији онда када се прима још једна вакцина у том узрасту“, напомиње проф. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“.

Уз редовне прегледе и организовани скрининг, а од среднине године уз још један начин борбе – бесплатно тестирање на хумане папилома вирусе, Србија ће имати све што је неопходно да смањи или искорени оболевање од рака грлића материце.

„До јуна месеца ће сигурно бити о трошку државе ХПВ типизација у свим домовима здравља, широм Србије. Неће бити само пилот пројекат, већ за све жене старосне доби од 35 до 60. године“, додаје проф. др Сања Радојевић Шкодрић.

А многе земље су успеле. Из најновије студије спроведене у Шкотској – међу женама које су, као девојчице, примиле ХПВ вакцину нема оболевања од рака грлића материце. Године 2008. почела је вакцинација девојчица у 12. или 13. години, а касније је вакцина била доступна и за дечаке који су и преносиоци вируса, али и због тога што хумани папилома вируси изазивају многе малигне болести и код мушког пола.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво