Читај ми!

Ружна успомена и главобоља за родитеље – алкохол и тинејџери у празничном расположењу

Предстојећи новогодишњи и божићни празници због алкохола знају да буду велика главобоља за родитеље, али и за лекаре. Kада се у слављу претера са пићем, а то се често дешава младима, може да дође и до тровања алкохолом и да заврше на трежњењу на Одељењу токсикологије, Војномедицинске академије.

Гошћа Јутарњег програма, др Наташа Перковић Вукчевић, интерниста токсиколог, начелница Одељења за интензивно лечење Центра за контролу тровања ВМА, напомиње да они дежурају током целе године, али да се за празнике повећава број пацијената и да велики број чине млади људи.

Упркос утиску да све већи број младих људи злоупотребљава алкохол, докторка напомиње да статистике већ неколико година уназад процењују да се проценат тинејџера од 14 до 18 година креће између девет и 12 процената.

„То је уједначена бројка, али наравно, забринутост је велика, с обзиром на то да су они врло осетљиви на дејство алкохола и да некако драматично све то изгледа и то су први сусрет и прва пијанства“, додаје докторка.

Учесталост конзумирања алкохола код тинејџера не разликује се по полу, али генерално учесталост тровања алкохолом код мушкараца је даеко чешћа.

„Око 70 одсто су мушкарци, а једна четвртина су жене. Kада сам рекла, млади људи од 14 до 18, напомињем да постоје подаци за много млађи узраст, али се ти пацијенти збрињавају у педиатријским установама. За град Београд су две универзитетске клинике, а за остатак земље су педиатријска одељења. У центар за контролу тровања долазе старији од 14 година и особе од 14 до 18, њих отприлике чине десетак процената, док генерално ми имамо велики број младих људи до 35 година,  отприлике 30 процената свих акутних интоксикација“ објашњава токсиколошкиња.

Тровање алкохолом

До тровања алкохолом долази пре свега због прекомерног уноса аклохола. Међутим, то није једини фактор ризика, напомиње гошћа Јутарњег програма. Важан је начин на који се конзумира алкохол, односно брзина. Важно је да ли је унет алкохол на празан желудац, да ли је млада особа, потпуно здрава и да ли користи и неку другу терапију.

„Млади често посежу с једним посебним начином конзумирања алкохола, а то је брзо испијање алкохолних пића, тзв. 'бинџ дринкинг' и за јако кратко време попију велику количину алкохола. То се и дефинише као жеља за постизањем брзог пијанства. Тада они попију отприлике, за мушкарца је то пет или више алкохолних пића, а за жене, односно девојке, четири или више алкохолних пића за два сата“, наводи токсиколишкиња.

Што се тиче врсте пића, мушкарци се чешће опредељују за жестока, а жене чешће за вино. Тинејџерски узраст често почиње са пивом, али то нема значаја, наглашава докторка, јер количина алкохола у једном жестоком пићу, једној чаши вина или једном пиву је иста, само се разликује концентрација.

Симптоми тровања алкохолом

После првих ефеката услед конзумирања превелике количине алкохола, као што су еуфорија, опуштање, осјећај задовољства, лоша процена сопствених способности и способности људи у окружењу, следе теже последице -  заплитање у говору, отежан ход, поремећена координација, најпре финих покрета, а касније и много тежи поремећај.

„Оно што највише забрине родитеље када виде дете, то је заправо поремећај свести,  односно нека дубља поспаност и оно што је за младе ризично, јесте та нека гастроинтестинална симптоматологија која је код њих израженија, а то су мучнина и повраћање. То су ствари које њих могу и да угрозе“, објашњава др Наташа Перковић Вукчевић.

Последице тровања алкохолом

Акутна интоксикација алкохолом младе особе је ургентно стање, али на сву срећу, не оставља дуготрајне последице, уколико није удружено са другим проблемима, као што су повреде или трауматизам, посебно саобраћајни трауматизам.

„Али акутно пијанство само је важно да се збрине у првом акту. И оно што јесте битно да та млада особа, када окружење примети да није у реду и да је реч о акутном пијанству, да не остави такву особу саму. Повраћање и лежање, рецимо, на леђима је нешто што највише може да угрози пацијента, зато што попуштају сви заштитни рефлекси у акутном пијанству. Они нас штите да не удахнемо повраћени садржај, када је реч о тежем тровању, могуће су аспирације повраћеног садржаја које генерално могу заиста животно да угрозе особу“, наглашава токсиколошкиња.

Зато је важно да особа буде под надзором у окружењу блиских особа или родитеља. Уколико се стање не поправља и уколико дође до прогредирања поремећаја, треба позвати хитну помоћ или сами превести до клинике.

Алкохол се врло лако и брзо ресорбује и доспева у све телесне течности и ткива. Примарни ефекти пијанства се одражавају преко централног нервног система, али он угрожава и друге наше органе – може да доведе до поремећаја срчаног ритма при конзумирању са неким другим супстанцама или лековима, до депресије дисања итд.

„Постоје бројна пијанства која ће се завршити само са бригом и пажњом родитеља и негом у кућним условима. Која ће остати једна ружна успомена, али постоје и она која захтевају заиста лекарски третман“, закључује Наташа Перковић Вукчевић, начелница Одељења за интензивно лечење Центра за контролу тровања на ВМА.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво