Читај ми!

Псоријаза се може држати под контролом, исто као и крвни притисак

Они који имају псоријазу или су блиски са неким ко је има, знају колико мука задаје. У Србији од ње болује око 140 хиљада људи, и многи мисле да не може да се лечи. Међутим, савремена медицина нуди решења.

Од мањих промена на лактовима и коленима, до промена на кожи по целом телу - Владимир Кецић у двадесетим годинама добио је тежак облик псоријазе.

„Нисам знао да може да дође до таквог погоршања, нажалост то се десило код мене. Људи који су из мог окружења су знали шта је псоријаза и нису променили понашање према мени. Видео сам да је постојала дистанца, када људи виде те промене на мени“, наводи владимир Кецић, председник Удружења пацијената оболелих од псоријазе.

Да би се то избегло едукују се пацијенати, али и лекари. Где год да су до сада одржана предавања питања су била готово идентична.

„Псоријаза није заразна болест и то знају они који су оболели, чланови њихове породице, али ми се трудимо да се та информација прошири што је могуће више. Псоријаза може да се држи под контролом одлично, исто као што држите крвни притисак, тако што годинама, месецима до краја живота пацијент прима терапију за крвни притисак. Тако исто може да прима ову системску биолошку терапију годинама, односно до краја живота“, наглашава проф. др Мирјана Милинковић Срећковић са Клинике за дерматовенерологију УКЦС.

Управо је та терапија променила Владимиров живот.

„Дан када сам добио биолошку терапију славим као други рођендан. Немам промене на својој кожи, живим најнормалније, не размишљам о својој болести, сем када одем код лекара, да бих примио терапију“, истиче Владимир.

„Њима врло брзо после пријема свега неколико тих поткожних инјекција које се дају једном месечно или у три месеца, врло брзо долази до потпуног губљења промена са коже или скоро потпуног чишћења са коже. Тако да су они потпуно одушевљени, јер то можда нису имали 10, 20, 30 година“, додаје професорка.

У нередном периоду едукације ће бити и у Пожаревцу, Лесковцу, Јагодини, Суботици.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара