Читај ми!

Сезона је грипа, али плућима прети још већа опасност – рак

Расте број оболелих од коронавируса и вируса грипа, а најугроженији су старији грађани и хронични пацијенти. Ипак, стручњаци верују да су најтежи таласи епидемије ковида иза нас. Упозоравају, ипак, на једну епидемију, која у нашој земљи годишње однесе скоро пет хиљада живота – рак плућа.

„У Клиници за пулмологију најчешће су хоспитализовани пацијенти са грипом и тежим стањима, попут упале плућа, која изазивају придружене болести. Сам грип може да изазове вирусну упалу плућа, али то није чест случај“, наводи Спасоје Попевић из Клинике за пулмологију Универзитетског клиничког центра Србије.

Према његовим речима, садашњи сој ковида не изазива често тешку клиничку форму, осим код старијих особа и оним са придруженим болестима.

Епидемија која у Србији коси хиљаде живота годишње је најсмртоноснија болест плућа – рак.

„Годишње око 4.600 пацијената умре. Велики проблем је што се 70 одсто пацијената јавља у одмаклом стадијуму болести када хируршко лечење није могуће. Врло често су то пацијенти са метастатском болешћу када се рак проширио и на друге органе“, истиче Попевић.

Главни проблем је, како каже, што плућа немају нерве који преносе бол због чега тумори у плућима могу да расту дуго и да не дају никакве симптоме.

Неславни смо рекордери и по броју прегледа.

„На клиници радимо око 4.700 бронхоскопија годишње. То је огроман број управо због тога што постоји епидемија рака плућа. Нажалост, превенција је веома слаба, а две трећине бронхоскопија радимо под сумњом на рак плућа“, додаје Попевић.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије