Читај ми!

Мучнина и повраћање током трудноће можда потичу од хормона који фетус лучи

Хормон који је одговоран за мучнину у трудноћи лучи фетус , утврдило је ново истраживање. Према статистикама, 70 одсто жена пати од мучнине и повраћања током трудноће.

Недавно су у часопису Нејчер (Nature) објављени резултати истраживања научника са Универзитета Кембриџ, као и њихових колега из САД, Шкотске и Шри Ланке, у којима се наводи да су мучнина и повраћање последица хормона који ствара фетус, протеина названог GDF15.

У зависности од количине поменутог хормона који ствара фетусни део плаценте, будуће маме су различито осетљиве. Што је мајка осетљивија на овај хормон, то су симптоми мучнине јачег интензитета.

У истраживањима се наводи да неке жене имају генетски већу предиспозицију и већи ризик, а то је повезано са количином хормона у крви и ткивима мајке.

Како је истакао професор Стефан Орахили, директор Института за научне метаболичке процесе у Медицинском истраживачком савету Кембриџа и један од аутора истраживања, плод који расте у материци мајке ствара хормон у повећаним колчичинама, на које мајка није навикла. Што је мајка осетљивија на тај хормон, имаће јаче мучнине и биће слаба.

Научници се надају да ће на основу овог открића моћи да развију ефикасне методе у лечењу овог здравственог проблема.

среда, 22. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара