Читај ми!

Операција узнапредовалог рака панкреаса – један од највећих успеха српских хирурга ове године

Један од здравствених догађаја који је обележио годину која је на измаку јесте операција узнапредовалог карцинома панкреаса методом коју ради тек неколико светских центара. шездесетседмогодишња пацијенткиња оперисана је у Ургентном центру УКЦС, а на челу мултидициплинарног тима који је урадио ту интервенцију био је хирург Милош Брацановић.

„Операцијом смо показали да је могуће лечити карцином панкреаса и у овом узнапредовалом стадиуму. На радост целог тима који је учествовао, Миља се опоравља, али ми смо увек опрезни код оваквих врста процедура“, каже Брацановић.

Та врста процедуре изводи се код узнапредовалих карцинома панкреаса где је захваћено главно целијачно стабло, одакле крећу артерије које храни јетру, желудац, панкреас и слезину. Стабло је током операције одстрањено заједно са тумором и делом панкреаса и желуца, а реконструисана је и вена.

За овакву врсту операције је, како каже, неопходан читав тим обучених стручњака, као и уређаји и апаратура.

Иако је оваква врста захвата први пут изведена у Србији, млади хирург признаје да му та чињеница није била ни на крај памети.

„Када је почела операција ми о томе нисмо размишљали. Мени, као и целом тиму, најбитније је да све добро прође и да успешно завршиме операцију“, истиче Брацановић.

Свега 20 одсто пацијената са карциномом главе панкреаса јави се у фази болести када је могуће радикално хируршко лечење. У осталим случајевима ради се о пацијентима који имају или локално узнапредовалу болест или удаљене метастазе – рак панкреаса један је од најагресивнијих карцинома, није праћен карактеристичним симптомима, па се велики број пацијента јави на преглед тек у поодмаклим фазама болести.

У Србији рак панкреаса сваке године добије око 1.400 људи, а од ове болести премине 1.200 пацијената. У почетним фазама болести, рак панкреаса у великој већини случајева не даје симптоме, у каснијим стадијумима могућ је бол у трбуху, жута пребојеност коже и беоњача, губитак телесне тежине, промене у боји и конзистенцији столице.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара