Читај ми!

Мање стреса и више беба – „Народни фронт“ добија нову порођајну салу

Још мало је остало до краја године, али, у Клиници Народни фронт већ знају да ће у овој 2023. години дечаци „победити“ девојчице, и да ће у тој установи на свет доћи укупно око 7.000 беба. Клиника Народни фронт добија нову порођајну салу.

Са радом ускоро почиње модерна сала која вреди више од 300.000 евра. Фондација „Ставрос Ниархос“, у партнерству са Фондацијом принцезе Катарине Карађорђевић, помогла је пројектовање и изградњу сале за порођај и посебно је опремила, како би се осигурало да мајке бебе добијају најбољу могућу негу.

„Ми имамо већ једну салу која је одређена само за царске резове, и то је од када постоји ова Клиника која је уско повезана са Породилиштем, и она је за све царске резове којих има све више и више, обзиром на велику патологију и то, да је ово терцијарна установа којој гравитирају и градови региона, а и земаља региона. Некако се све то сјати код нас, нарочито та велика патологија. Тако да би ова сала била одређена само за царске резове који се раде као хитни царски резови са различитих патологија, које код нас заиста беспрекорно ради, и пуне су увек”, рекла је докторка Светлана Јанковић, начелница Породилишта у клиници Народни фронт.

„Јако смо захвални заиста принцези Катарини на овој донацији, и уопште Фондацији која је омогућила једну овакву операциону салу, модерну, где се нама омогућава да са мање стреса радимо царске резове. Значи имамо једну салу која је повезана са Породилиштем, а ова друга је за хитне царске резове које долазе са два спрата, са три остале патологије, тако да заиста све је много, много сигурније и за мајке и за бебе, самим тим и за нас”, додала је саговорница.

На Клиници се у укупно седам сала, раде озбиљне онколошке операције, озбиљне хируршке операције, као и велики број лапароскопских операција уз примену модерне технике.

„Људи код нас раде, остају и после радног времена, да би се оперативни програм завршио, и заиста треба сви да будемо од тога свесни и да ми се свима захвалимо, како оператерима, анестезиолозима, анестетичарима, инструментаркама, па и самом помоћном особљу сале које је ту да увек помогне, и да све ово, њих не треба заборавити, да све ово буде у савршеном реду”, рекла је др Јанковић.

Каже да један велики оперативни тим сваког момента мора да буде у потпуности спреман за хитне интервенције.

„Услови у сали су, почевши од доброг осветљења, од доброг стола, од стерилности, од добрих инструмената, од апарата за анестезију – хиљаде ствари ту треба да функционише и зато је то тако скупо”, додала је др Јанковић.

Ове године је око седам хиљада беба рођено што није рекорд. Рекорд је постигнут претходних година када се рађало више беба, и због ковид-ситуације, јер су друга породилишта била затворена. За сада по бројности „воде“ дечаци.

„Претходног дана рођено је у нашој клиници 32 порођаја је било, али интересантно је да је било два пара близанаца, тако да имамо 34 деце – 32 порођаја, 34 деце, од којих је 16 дечака, а остало су девојчице”, каже саговорница РТС-а.

У претходних месец дана Фондација Катарине Карађорђевић, не само породилишта, већ и друге здравствене установе широм Србије, добила су значајне донације у виду најмодерније опреме. Србија је недавно добила још један мобилни мамограф вредности близу 23 милиона динара који је дониран Клиничком центру у Нишу.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво