Читај ми!

Температурни ролеркостер, какве су последице по организам

Од 18 до минус четири, па онда опет до 12 степени Целзијуса. Тако отприлике изгледају ови децембарски дани. А када температура за само 24 сата падне или порасте за десетак степени, да ли се само метереопате жале и да ли је то урбана легенда или медицинска чињеница?

Када је температура између 21 и 23 степена, влажност до 40 процената и притисак око 1.010 милибара, то су идеални дани су за наш организам. Нажалост, све их је мање, свега 20-так годишње. Зато имамо права да се жалимо на време.

Продор јако топлог и влажног ваздуха изазива у атмосфери поремећај равнотеже позитивних и негативних јона. Позитивни нису добри за наш организам. Тада може да нам се деси да лоше спавамо, да смо раздражљиви и деконцентрисани.

„Значи оно што је нама добро је када је већа концентрација негативних јона, а то се дешава у ситуацијама после грмљавине, рецимо лети, а концентрација позитивних јона је већа у биометеоролошким ситуацијама када наилази тај хладни фронт и наилази на јако топлу и влажну масу која је рецимо сада над нашим подручјем. У тим ситуацијама долази до повећане концентрације позитивних јона који су за наш организам лоши“, каже Јасминка Смаилагић из РХМЗ-а.

Према њеним речима, то доводи до пада концетрације, па је повећан број саобраћајних и незгода и несрећа.

Наш организам способан је да се прилагоди различитим временским условима, али и да предосети нагле промене. Тако у Хитној помоћи често данима пре него што ће доћи до промене времена имају повећан број позива.

„Најважније што можемо да урадимо у јесте да не оптерећујемо организам додатно. Ако имамо болесно срце оно мора да се прилагоди спољним условима да би се уопште живело, ако ми при томе додамо још неки рад, набавку било шта што је тешко сигурно је да ће нам и те прилике пасти тешко. Наравно, ако су екстремне температуре и у минусу и у плусу савет за све кардиоваскуларне пацијенте, па и друге којима то смета, јесте да се не излажу таквим температурама јер је то оптерећење за срце“, наводи др Ивана Стефановић из Хитне помоћи.

Ни у једној студији није описано и доказано да су временске прилике фактор ризика за одређену болест. Ипак, чињеница је да ће крвни притисак при ниским температурама расти, јер се сужавају крвни судови.

„Ако имате низак притисак па је напољу јако топло чињеница је да ће ваш притисак бити још нижи, нормално је да тада са собом ако то знате носите флашицу неке течности, боље заслађену лимунаду, него само чисту воду. Такође, и нешто слано и слатко – слано да вам мало подигне притисак и нешто слатко кад организму одмах требају шећери. Ми треба да се прилагодимо временским приликама у ономе што је разумно, не треба њих да се плашимо и ништа се катастрофално неће десити само зато што се време мења“, истиче Стефановићева.

Метереопата је одувек било, али их све више повезујемо са савременим начином живота. Према неким истраживањима, у нашој земљи временске прилике утичну на око 30 одсто људи, а у свету има подручја где је међу метеоропатама скоро 80 одсто становника.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво