Читај ми!

Дом здравља „Врачар“ најсавременијим мамографом у борби против канцера

Сваке године у Србији рак дојке добије око 4.500 жена, а премине више од 1.700. Не мора да буде тако. Откривен на време – излечив је у више од 90 одсто случајава. На списак установа где се може обавити мамографски преглед уписао се и Дом здравља „Врачар“.

За прву пацијенткињу на новом мамографу, ово је био и први преглед дојке у животу. „Имам 64 године, нисам била до сада. Ево сад сам одлучила. Одлучила сам да поведем бригу о свом здрављу и да превентивно се прегледам“, река је Мирјана Дрињаковић.

Ова здравствена установа је раније имала аналогни мамограф који је у квару.

„Око годину дана није радио мамограф, око петнаест хиљада жена је наша циљна група која ће бити обухваћена обавезним скринингом за рано откривање рака дојке. Ми крећемо са скринингом већ од понедељка”, изјавио је др Мирослав Дмитровић, директор ДЗ „Врачар“.

„Ово је иначе најсавременији мамограф који има минимално зрачење, а који има три пута јачу резолуцију. Дакле три пута се бољи види промена. Осим тога, има још једну једну значајну карактеристику, а то је да има томосинтезу која омогућава да се види и најминималнија промена. Најзначаније за жене је да су овакви прегледи готово безболни”, каже проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање.

У око 170 здравствених установа широм Србије, у недељу, десетог децембра, ће од осам до 16 часова, бити организовани превентивни прегледи.

За жене старије од 40 година – ултразвучни преглед дојке и мамографија по потреби, а за мушкарце старије од 49 година ПСА тест којим се открива рак простате.

четвртак, 22. фебруар 2024.
14° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво